General NATO: Rusija kao da se priprema za veliki rat

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO general Petr Pavel izjavio je za AP da postoje razlozi za zabrinutost povodom obimnih vojnih manevara pod nazivom „Zapad-2017“ koje izvode Rusija i Belorusija, pošto bi oni mogli da budu viđeni kao „ozbiljne pripreme za veliki rat“, kao i da se NATO „ne nadmeće sa Rusijom oko Zapadnog Balkana“.

Pavel je kazao da NATO pojačava napore na ponovnoj obnovi vojnih komunikacija sa Rusijom kako bi izbegle „neželjene posledice potencijalnih incidenata tokom vežbi“.

„Kada pogledamo vežbu kakvom je predstavlja Rusija, ne bi trebalo da bude zabrinutosti. Ali, kada pogledamo širu sliku, moramo da budemo zabrinuti, jer Rusija nije transparentna“, naveo je Pavel.

On je to izjavio tokom godišnje konferencije Vojnog komiteta NATO koja je u subotu otvorena u albanskoj prestonici Tirani i na kojoj će teme biti borba protiv terorizma, situacija na Zapadnom Balkanu i nova strategija SAD u Avganistanu.

Foto: Pixabay/daniel_diaz_bardillo

Pavel je kazao da bi problemi u regionu Zapadnog Balkana mogli da proizađu iz radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili „malignog uticaja iz Rusije“.

„Mi se ne nadmećemo sa Rusijom oko Zapadnog Balkana. Mi smo pre svega usredsređeni na to da Balkan bude stabilan i bezbedan“, poručio je Pavel.

On je dodao i da ne postoje planovi za smanjenje trupa na Kosovu ili postavljanja roka njihovog prisustva tamo.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    Taman posla! Rusi pripremaju veliku paradu dobrodošlice za NATO-trupe!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike