U trendu

General Pavel: Za NATO veća pretnja Islamska država nego Rusija

Šef Vojnog komiteta NATO, general Petr Pavel označio je samozvani islamski halifat na Bliskom istoku za urgentniju i veću pretnju za NATO, nego Rusiju koja je po njegovoj oceni predvidljivija i očigledno nema nameru da direktno vojno ugrožava NATO.

„Rusija je za nas predvidljivija nego Islamska država. Ruske namere su nam u izvesnoj meri razumljive. Rusija ne predstavlja za nas bitniju pretnju sa aspekta toga koliko je pretnja hitna. Ne postoje nikakvi dokazi da bi Rusija želela da direktno vojno ugrozi NATO. A kod islamskog ekstremizma gotovo svakodnevno smo svedoci manifestacije neprijateljstva“, kazao je general Pavel češkom on-lajn dnevniku Aktualne.cz.

Šef Vojnog komiteta NATO naglasio je da je stav islamskih radikala prema Zapadu nepomirljiv, dok je zahvaljujući zajedničkim hrišćanskim i civilizacijskim korenima ipak moguće nalaženje zajedničkih stavova sa Rusijom.

„Kažem otvoreno – za NATO je u ovom trenutku islamski terorizam mnogo urgentnija pretnja nego Rusija. Iako Rusiji koja raspolaže velikim arsenalom nuklearnog i konvencionalnog oružja može malo ko da konkuriše kada su u pitanju vojne sposobnosti, znači i destruktivne. A to govorim bez obzira na nepredvidljivo ponašanje Rusije u Ukrajini zbog čega moramo da budemo spremni na svaku alternativu“, kazao je Pavel.

Visoki zvaničnik NATO odbio je kategorično da bi razmeštanje vojne infrastukture NATO u nove, istočne članice moglo da bude shvaćeno kao vojna eskalacija u odnosima zapadnih saveznika sa Rusijom.

„Razmeštanje teške tehnike američke armije u nekim istočnim zemljama NATO, naglašavam bez vojnika, moramo da sagledamo u kontekstu zbivanja. Uz to, SAD su najavile razmeštanje tehnike za jednu jedinu brigadu a to je s aspekta snaga ruske armije sasvim zanemarljivo. Znači nikako se ne radi o vojnoj eskalaciji. To valjda može da zloupotrebi samo propaganda“, rekao je češki general.

Petr Pavel je podsetio da su u vreme proširenja na istok NATO i Rusija bili partneri i da tada nije bilo nikakvih razloga da NATO u istočnim članicama otvara baze.

„To se promenilo nakon operacija Rusije u Gruziji, Moldaviji a sada i u Ukrajini. U nekim istočnim članicama NATO pojavile su se legitimne bojazni da bi i one mogle da budu cilj asertivne politike Rusije. Zato je nadjen političko-vojni kompromis da se makar delimično pomeri infrastruktura NATO i istovremeno stvore mobilne snage spremne da reaguju na eventualnu krizu“, kazao je general.

Šef Vojnog komiteta NATO povodom ambicija Ukrajine da udje u NATO rekao je da niko nikome ne može da brani da donese suverenu odluku da udje u zapadni vojni savez ali da je takodje potrebna saglasnost svih članica NATO kao i to da Ukrajina kao i svaki drugi kandidat ispuni postavljene kriterijume, odnosno da zemlja bude u stanju da preuzme obaveze članice NATO.

„Prema onome što znam Ukrajina vrlo pragmatično i trezveno procenjuje svoje snage i zna da u dogledno vreme nema snage da ispuni te kriterijume“, kazao je general Pavel u intervjuu za Aktualne.cz.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.