U trendu

General Pavel za ustupke NATO Rusiji u nekim fazama kako bi se izbegao sukob

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel upozorio je da niko ne želi otvoreni vojni sukob sa Rusijom i da bi Zapad i NATO u nastojanju da ga izbegnu trebalo da u odredjenim fazama idu na ustupke.

„Ukoliko bi u teoriji razmišljali o sukobu sa zemljom kao što je Rusija, posledice bi bile višestruko teže a mnogo komplikovanije da se izadje iz tog sukoba. Tako da, šta god možemo da uradimo da izbegnemo sukob, uključujući i to što može u nekim fazama da izgleda kao ustupanje jačem, učinimo to“, kazao je Pavel u intervjuu koji u novom broju objavljuje češki nedeljnik Refleks.

Po rečima visokog zvaničnika NATO Rusija je zemlja koja je vrlo asertivna u nametanju svoje spoljne politike i njenih ciljeva a sa Zapadom je u novim oblicima strateškog rivaliteta, iako to nije nekadašnji hladni rat.

„To što to ne nazivam hladnim ratom, već novim oblikom rivaliteta ne isključuje da sa Rusijom moramo da imamo neke odnose. Niko ne želi otvoreni oružani sukob sa Rusijom“, kazao je general.

Petr Pavel naglasio je da zbog velikog vojnog potencijala Rusije i vanredne sposobnosti kada je u pitanju nuklearno oružje Zapad ne sme da diže barijeru izmedju sebe i Rusije.

„Jedini put kako da izbegnemo sukob i eskalaciju tenzija jeste da sa Rusijom razgovaramo“, rekao je Petr Pavel.

Čehe je šef Vojnog komiteta NATO, nekadašnji načelnik Generalštaba Češke armije, upozorio da su povremeni glasovi da Češka izadje iz NATO neodgovorni i riskantni po suverenitet zemlje.

„U slučaju EU svako ume da izračuna kako skupo bi platili nastojanje da iz nje izadjemo i koliko mnogo bi pao naš životni standard i perspektiva budućeg prosperiteta. Kada je u pitanju bezbednost, teško da neko može da ospori da je NATO najviša garancije naše bezbednosti kakvu smo ikad imali. Zato sam apsolutno uveren da je budućnost Češke u EU i u NATO“, kazao je nedeljniku Refleks general Petr Pavel.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike