U trendu

Georgiev: OptuÅžuju Srbe za svoje poreklo i lozu

PODGORICA – Najavu da će Ministarstvo kulture Crne Gore tuÅžiti Vlada Georgieva zbog “negiranja crnogorskog identiteta” i nacionalizma izazvala je paÅžnju javnosti, a pevač kaÅže da je pisati i najavljivati krivične prijave protiv organizatora humanitarnog događaja zbog srpskih zastava poruka da Srbi nisu dobrodoÅĄli.

“OptuÅžuju Srbe za svoje poreklo i lozu. Nikad nisam čuo da se bilo ko pobunio kad se na feÅĄtama u Boki razvije hrvatska zastava. Meni to nikad nije zasmetalo. Ko god da je ‘Tamo daleko’ povezao sa mrÅžnjom treba da propadne u zemlju od stida, a odatle zatim da potraÅži ozbiljnu lekarsku pomoć. Ja sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od moja dva oka u glavi. Gospodo, prestanite da vređate. Zaustavite se kad osetite da će imalo mrÅžnje izaći iz vas”, rekao je Georgiev, preneo je crnogorski portal FOS media.

Krivične prijave koje je Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo protiv organizatora i učesnika humanitarnog koncerta “Za naÅĄe Kosovo i Metohiju” odrÅžanog u utorak u Herceg Novom u okviru tradicionalne manifestacije “Trg od ćirilice” stavljaju na teret učesnicima i organizatorima krÅĄenje niza članova – isticanje simbola drugih drÅžava, skrnavljenje drÅžavne himne i isticanje političkih i nacionalističkih poruka.

Vlast u Crnoj Gori pogodilo je javno isticanje srpske zastave i repertoar srpskih pesama.

Repertoarom su dominirale pesme posvećene Kosovu – Ivana ÅŊigon i “Kosovsko boÅžuri” izveli su numeru “Vidovdan”, Danica Crnogorčević pesmu “Sini jako sunce sa Kosova”, a grupa 357 odu “Hriste BoÅže”.

Inače, ova humanitarna manifestacija u Herceg Novom izazvao je oÅĄtru polemiku vladajuće DPS i opozicionih Prave Crne Gore i Demokratskog fronta, dok je Ministarstvo kulture najavilo prijavu protiv organizatora zbog, kako su naveli, isticanja simbola drugih drÅžava, skrnavljenja zvanične himne i političkih i nacionalističkih poruka.

I dok iz opÅĄtinskog odbora DPS-a u Herceg Novom navode da je reč o političkom skupu posle kojeg je Srbija „sve dalje i dalje“, iz Prave Crne Gore ih pitaju kome je namenjena ta poruka i sa kim se obračunava „lokalna kvazielita vladajuće stranke“.

Iz Demokratskog fronta poručuju da je reakcija DPS izraz besa i nemoći jer nisu uspeli da „slome tradicionalnu Crnu Goru“, kao i da im posebno smeta pominjanje srpskog naroda na KiM jer je, kako navode, DPS jedna od posluga velikoalbanske politike.

Manifestacija „Trg od ćirilice“ odrÅžana je na Kanli kuli u Herceg Novom u organizaciji humanitarne organizacije „Delije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.