U trendu

Gervala: Srbija i Rusija najveća pretnja miru u regionu

NJUJORK – Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala je na sednici SB UN o situaciji na Kosovu i Metohiji optužila Srbiju i Rusiju da predstavljaju najveću pretnju miru u regionu.

„Evropa koja je postojala pre ruske invazije u Ukrajini više ne postoji, uništavajući posleratni poredak Rusija ugrožava i Ujedinjene nacije. M smo deo Zapada, dok Srbija ostaje ruski satelit. To je jedinstven slučaj danas i glavni razlog zašto naš region ostaje nestabilan“, rekla je Gervala na sinoćnoj sednici SB UN.

Ona je ocenila i da zato debata u SB UN ne može da bude samo o Unmiku, već mora da se uzme u obzir aktuelna situacija oko Ukrajine.

Gervala je ponovo optužila Srbiju za navodni genocid i zločine 1999. godine, navodeći da to isto sada čini i Rusija u Ukrajini tvrdeći da nije u pitanju rat nego kampanja.

Ona je rekla da je svet čuo za ruske zločine u Buči i optužila srpske snage za navodne zločine na Kosovu 1999. godine uz tvrdnju da su ubile 377 civila u jednom katoličkom selu.

„Sada slušamo istu retoriku“, ocenila je Gervala i navela da se ni predsednik Srbije Aleksnadar Vučić, za koga je rekla da je bio deo kabineta Slobodana Miloševića, a ni ministar Nikola Selaković nikada nisu izvinili.

Umesto toga, kako tvrdi, oni prikrivaju ratne zločine i hvale ratne zločince kao heroje.

„Srbija je najveća pretnja normalizaciji i miru u regionu. Ona nastavlja da destabilizuje region, ne samo Kosovo“, tvrdi Gervala.

Predsednik Vučić poslao je veliki broj vojnika u septembru prošle godine zbog spora oko tablica, rekla je ona tvrdeći da Prištinu ne ugrožava prošlost Srbije već ponašanje današnje Srbije.

Ona je podsetila da je i ruski ambasador u Srbiji posetio srpsku vojsku tad, a da je sledeći istu logiku ruski ambasador u BiH pretio BiH ratom.

„Vučić i njegovi saveznici rizikuju konflikte na Balkanu, od Kosova, BiH i Crne Gore i BiH. Srbija i Rusija ostaju najveća pretnja regionu. Ako zatvorimo Pandorinu kutiju koju su otvorili Putin, Vučić, Dodik, Balkan će možda ponovo postati mračno mesto“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, kada je Vučić došao na vlast Srbija je imala samo dve vojne vežbe sa Rusijom godišnje, a prošle godine više od 100.

„Srbija se pod Vučićem naoružava bez presedana, to je vojska spremna da napadne a ne da se brani“, rekla je Gervala i dodala da je to „najveća briga za sve susede u regionu“i da nije u pitanju samo oprema, „već i ideologija, medijska kampanja“.

Zato, kako smatra, Kosovo i drugi u regionu moraju da se zaštite od „agresivne, opasne pretnje autokratske Srbije“, a odvraćanje je neophodno u suočavanju sa Rusijom i Srbijom.

Gervala je rekla da Kosovo želi i da je spremno za dijalog, da želi napredak ali da bi se to desilo, kako kaže, je da Srbija „mora prvo da prihvati realnost“ i da bez toga nema razgovora.

„Priznanjem Kosova se ne može ništa izgubiti, već samo dobiti, ali Srbija mora da odluči sada, da li želi da bude deo Zapada ili predstavnik Rusije. Posle Ukrajine je postalo jasno da sedenje na dve stolice više nije opcija. To vreme je prošlo. Ruska agresija je okončala tu eru“, smatra Gervala.

Ona je ocenila i da je prisustvo Unmika na KiM nepotrebno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar