U trendu

Gibraltar odbacio zahtev SAD da zaplenjeni iranski tanker ne bude oslobodjen

Vlasti Gibraltara su danas odbacile najnoviji zahtev SAD da zaplenjeni iranski naftni tanker ne bude oslobodjen, čime je otvoren put da taj brod napusti Španiju.

Gibraltar, britanska prekookeanska teritorija, zadržala je 4. jula iranski tanker „Grejs 1“, u medjuvremenu preimenovan u „Ejdrijen Darja 1“, zbog sumnje da namerava da prekrši sankcije Evropske unije koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

Brod koji nosi 2,1 milion barela iranske nafte trebalo bi večeras da napusti Španiju, izjavio je na Tviteru ambasador Irana u Velikoj Britaniji Hamid Baidinedžad.

Vlada Gibraltara je saopštila da je dozvolila oslobadjanje iranskog tankera jer je „režim sankcija EU uvedenih Iranu, koji se primenjuje u Gibraltaru, znatno uži od onog koji se primenjuje u SAD“.

SAD su u petak zatražile od Španije zaplenu irankog tankera i nafte koju nosi, navodeći kao razloge kršenje američkih sankcija i borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Američki zvaničnici su novinarima rekli da nafta na tom tankeru vredi oko 130 miliona dolara i da je namenjena organizaciji koja je označena kao teroristička.

Do oslobadjanja tankera „Grejs 1“ dolazi u vreme sve većih tenzija Irana i Zapada, koje su počele da rastu pre više od godinu dana kada je američki predsednik Donald Tramp odlučio da izvuče SAD iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana i velikih sila.

Ubrzo pošto je „Grejs 1“ zaplenjen početkom jula kod Gibraltara, Teheran je zaplenio naftni tanker „Stena impero“ koji je plovio pod britanskom zastavom. Iran i dalje drži taj brod. Analitičari su naveli da bi oslobadjanje iranskog broda moglo da utiče na puštanje broda „Stena impero“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.