U trendu

Glas Amerike: „Bezvizni režim EU za Srbiju nije ugrožen“

VAŠINGTON – Interni dokument kojim se problematizuje bezvizni režim putovanja u Evropsku uniju za državljane Srbije, Albanije, Moldavije, Gruzije i Ukrajine je postojao, ali je prestao da bude validan od trenutka posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen području Zapadnog Balkana, rečeno je nezvanično Glasu Amerike (VOA) u evropskim diplomatskim krugovima.

“Zaboravite priču o vizama, više nije relevantna. Nijedan ozbiljan političar je ne podržava”, naveo je izvor VOA.

Bojazan o navodnoj suspenziji bezviznog režima za pomenute zemlje inicirana je tekstom koji je objavio EU Obzerver, na osnovu internog dokumenta EU od 27. septembra, u koji je taj portal imao uvid.

“U tom izveštaju zaključuje se da sve zainteresovane zemlje nastavljaju da ispunjavaju uslove za liberalizaciju viznog režima i napreduju u ispunjavanju prošlogodišnjih preporuka”, navodi se u odgovoru neimenovanog predstavnika Evropske komisije Glasu Amerike, povodom navoda da se zbog nezakonitih boravaka i neosnovanih zahteva za azil državljana Srbije, Albanije, Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokreću rasprave o obustavi bezviznog režima koji važi za te zemlje.

U odgovoru iz Evropske komisije ukazano je da je u dokumentu na koji se pozivaju istaknuto u kojim oblastima je potrebno uložiti napore kako bi se ostvarila poboljšanja.

“Istaknuto je i da bezvizni režim nastavlja da donosi koristi u ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj sferi, kako državama Evropske unije, tako i partnerskim državama”, navedeno je u izveštaju Evropske komisije objavljenom u avgustu 2021.

Portal EU Ozerver je u tekstu sastavljenom na osnovu uvida u interni dokument izvestio da zvanične statistike o kriminalu pokazuju da su tokom 2020. Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Srbija i Albanija bile među prvih 10 zemalja čiji su državljani kršili zakon o strancima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.