U trendu

Glas Amerike: SAD u Evropi planiraju centar za trening za HIMARS

BOLESLAVIEK – Američka vojska planira da u Evropi organizuje centar za trening u kome bi NATO saveznike obučavala za upotrebu visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS), za kojima je interesovanje u velikoj mjeri poraslo zbog uspešne primene u Ukrajini.

„Još smo u preliminarnim fazama, ali to bi bilo područje u okviru koga bismo možda doveli nekoliko zemalja na jednu lokaciju“, rekao je za Glas Amerike komandant V korpusa, general pukovnik Džon Kolašeski, koji je nadležan za operacije američke vojske duž istočnog krila NATO.

Ta informacija je saopštena nakon što je Stejt Department u utorak odobrio potencijalnu prodaju 18 HIMARS-a Poljskoj, zajedno sa stotinama navođenih višecevnih raketnih sistema i desetinama vojnih taktičkih raketnih sistema.

Poljska vlada zatražila je tu prodaju, koja se procenjuje na 10 milijardi dolara.

Predloženi HIMARS program bio bi dostupan zemljama NATO kojima je odobrena inostrana vojna prodaja dalekometnih artiljerijskih sistema, što uključuje države poput Estonije, Poljske i Rumunije, na istočnom krilu NATO.

„Oni (NATO) vide brutalnost onoga što se dogodilo u Ukrajini i postoji osećaj hitnosti, postoji osećaj svrhe. Svih 30 nacija je ujedinjeno da se okupe u ovoj efikasnoj odbrani NATO terena“, rekao je Kolašeski.

On je kazao da bi predloženi trening centar za obuku bio slično organizovan kao Akademija za obuku na Ejbrams tenkovima, otvorena u blizini grada Poznan u Poljskoj prošle godine.

Ideja je bila da se poljske snage upoznaju sa borbenim tenkovima Ejbrams, proizvedenim u SAD.

Poljska je bila prvi evropski saveznik koji je nabavio Ejbrams, kupivši 250 tenkova M1A2 prošle godine i 116 tenkova M1A1 u januaru.

Deo programa Ejbrams uključuje obuku u kojoj se poljske snage pridružuju tenkovskim jedinicama kako bi proučavale kako servisirati tenkove i pucati iz njih, navodi Kolašeski.

Otkako je Ejbrams akademija otvorena prošlog leta, iz nje je već diplomirala klasa poljskih operatera tenkova i klasa vojnika koji su zaduženi za njihovo održavanje.

Poljska je ubrzanim tempom postala vojni centar za američke snage u istočnoj Evropi i bila je otvoreni zagovornik slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar