U trendu

Glasanje u Bundestagu je test prijateljstva Berlina i Ankare

Glasanje u nemačkom parlamentu o priznavanju genocida nad Jermenima predstavlja „test prijateljstva“ Turske i Nemačke, izjavio je danas turski premijer Binali Jildirim.

Nemački parlament danas treba da razmotri rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima u Prvom svetskom ratu priznaje kao genocid.

Ukupno 630 poslanika Bundestaga izjasniće se o rezoluciji pod nazivom „Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. godine, koju su predložile vladajuća konzervativno-socijaldemokratska koalicija i opoziciona Stranka zelenih.

„Tekst rezolucije nam ništa ne znači, ali predstavlja istinski test o prijateljstvu“ dve zemlje, rekao je Jildirim nekoliko sati pre glasanja.

Prema njegovim rečima, neke zemlje koje Turska smatra prijateljskim, „pokušavaju da skrenu pažnju kad imaju teškoće u svojoj politici“.

Turski premijer se uzdržao da Nemačkoj zapreti merama političke ili ekonomske odmazde, podsećajući da u Nemačkoj živi 3,5 miliona Turaka koji aktivno doprinese privedi toj zemlji.

„Naši nemački prijatelji nemaju pravo da razočaraju tu zajednicu“, dodao je Jildirim.

Istoričari procenjuju da je u otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve gradjanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

Turska navodi da je tada poginulo izmedju 250.000 i 500.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.