najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Glavna pretnja i dalje Rusija, a ne izbeglice

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel, izjavio je da za zapadne vojne saveznike pretnja broj jedan nije izbeglički talas, nego je to i dalje Rusija, jer ima nuklearno oružje a ne okleva da krši medjunarodno pravo.

“Ukoliko pogledamo koja pretnja je ozbiljnija, onda je država koja ima svoj nuklearni vojni arsenal uključujući tu nuklearno oružje, a ne stidi se da prekrši medjunarodne sporazume, bez sumnje rizik broj jedan”, kazao je bivši načelnik Generalštaba češke armije Pavel za slovački list DenikN.

General je dodao da je problem izbeglica, iako manji nego Rusija, hitniji i da trenutno utiče neposredno na život u članicama NATO.

“Pretnja vezana za Rusiju, bez obzira na ozbiljnost i dalje je samo potencijalna. Ne utiče na nas neposredno kao izbeglička kriza koju su izazvali problemi s islamskim ekstremizmom”, rekao je Pavel.

Šef Vojnog komiteta NATO odbio je kao neosnovane teze koje glasno zagovaraju predsednik Češke Miloš Zeman i predsednik Vlade Slovačke Robert Fico da Evropa nije suočena s izbegličkim talasom, ni seobom naroda, već da je reč o dobro organizovanoj invaziji na Evropu u režiji Islamske države.

“Plašim se da tvrdnja da neko koordinira centralno izbegličku krizu nema potvrdu u analizama obaveštajnih službi koje su dostupne svim zemaljama članicama NATO. Teško da bih mogao da podržim to nagadjanje”, rekao je Pavel.

Prema obaveštajnim analizama na koje se pozvao Pavel, izbeglički talas izazvali su sukobi u nekim delovima sveta, a podstakla ga je i politika otvorenih vrata nekih evropskih zemalja.

Pavel je, takodje, demantovao uobičajene tvrdnje zvaničnika članica Višegradske grupe da 90 odsto talasa čine ekonomski imigranti.

“Nije tajna da većina izbeglica potiče iz zemalja koje su pogodjene nekim sukobom: Sirija, Avganistan ili Libija, gde još besni gradjanski rat. Moramo, naravno da uzmemo u obzir da deo (izbegličkog talasa) čine ekonomski migranti koji su na put krenuli jednostavno da poboljšaju svoju socijalnu i ekonomsku situaciju. Njihov broj je porastao zbog otvorenosti nekih evropskih država”, rekao je Pavel.

(Beta)

1 komentar
  1. Korak do Sna

    Eh, Pavel, Pavel… Kako to da je Rusija pretnja zato što ima atomsko oružje, a NATO nije pretnja jer isto ima atomsko oružje. Može li ko ovo da objasni, ovaj istup i ovo propovjedanje laži i manipulisanje i dezavujisanje javnosti. Misle, svijet je lud i ne vidi šta rade. Pa Rusi nijesu došli ka Poljskoj, Estonij, Litvaniji itd. nego se NATO približio njihovim granicama, iako su obećali Gorbačovu da se neće širiti. E, sad najbolje bi bilo da RUSI puste da uđete u RUSIJU, a da oni ne mrdnu prstom. Smiješno od tebe tavariš PAVEL, ali ne i neočekivano od takvih kao što si ti i takvih iz Nato-alijanse-AlA!!!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike