U trendu

Globalno otopljavanje otkriva poginule u švajcarskim Alpima

Otapanje snega i leda u švajcarskim Alpina usled globalnog zagrevanja otkriva posmrtne ostatke onih koji su u tim visokim planinama nastradali pre više desetina godina, a poslednji takav slučaj bio je pronalazak nemačkog skijaša koji je nestao skijajući 30. avgusta 1963, kad je imao 36 godina.

Delove njegova tela koje je dugo prekrivao sneg i led pronašli su planinari na glečeru Morterats u kantonu Graubuenden, a identitet umrlog potvrđen je i DNK analizom, objavila je kantonalna policija, prenela je Hina.

Smanjivanje ledenjaka Morterats koji klizi sve niže redovno otkriva ostatke ljudskih tela, žrtava planina.

Samo u području Bernina, najvišeg dela istočnih Alpa u Švajcarskoj, čiji vrhovi prelaze 4000 metara nadmorske visine, još uvek se traži četrdesetak planinara i skijaša koji su tamo nestali proteklih decenija.

Onim planinarima koji otkriju ostatke umrlih policija preporučuje da ih označe i zabeleže koordinate, ali da ništa ne diraju pre dolaska za to osposobljenih stručnjaka.

Takvi slučajevi u Švajcarskoj više nisu sasvim retki zbog otapanja i klizanja lednjaka usled klimatskih promena.

Tako su prošlog leta, na primer, na padinama Materhorna nađeni ostaci dvojice japanskih penjača na taj vrh koji su nestali 1970. a godinu pre toga i telo češkog alpiniste koji se na Materhorn penjao 1974.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.