Goci: Nadam se da referendum u Mađarskoj neće biti presedan

Državni sekretar za evropska pitanja u vladi Italije Sandro Goci izrazio je nadu da referendum o raspodeli izbeglica u EU neće postati presedan, jer bi to bio kraj Evrope.

„Ako bi svaku odluku, koja se u Evropi demokratski donese, podvrgla referendumu samo zato što se nekome ne sviđa, onda je to kraj Evrope“, rekao je on za agenciju APA.

Goci je kazao da se nada da referendum u Mađarskoj neće postati presedan za druge zemlje o drugim temiama, jer bi to stvarno značio kraj Evrope.

On je istakao da razume mađarski stav iz čisto unutrašnjopolitičkih razloga, ali je to veoma udaljeno od onoga kako je evropski politički sistem funkcionisao od početka.

„Imao bih jako dugu listu tema koje bi mogli podvrgnuti referendumu“, dodao je Goci ističući da referendum bio uspešan i u Italiji ako se radi o odluci koja „nije u potpunosti omiljena i koju je donela EU“.

„Evropa je nešto što funkcioniše na osnovu većinske odluke, gde prednost ima pravo Unije nad nacionalnim pravom, lojalne saradnje među članicama i institucija, nešto što funkcioniše na osnovu vladavine prava i poštovanja demokratskih principa“; poručio je Goci.

Kada je reč o izbegličkom pitanju on je podsetio da Italija ispunjava svoje obaveze, ali da bi jedan deo tražilaca azila trebalo da bude raspoređen i na druge članice Unije, što nije slučaj, i što nije prihvatljivo, jer postoji odluka na nivou EU koja se ne poštuje.

Goci je naglasio da, umesto govora o nacionalnim granicama, treba govoriti o spoljnoj granici EU.

„Ne verujem da bi ponovno uspostavljanje nacionalnih granica između Italije i Ausrtrije ili Italije i Francuske bila prava odluka“, uveren je on.

(Tanjug)

Ostavite komentar