U trendu

Godinu dana pekinške apokalipse (foto, video)

Zu Ji, 56-godišnji biznismen iz Pekinga, živi na 13. spratu preko puta sedišta Televizije Peking. Nekim danima može da vidi svaki detalj na tom neboderu, a nekad jedva uspe da ga uopšte uoči zbog gustog smoga, što je želeo da ovekoveči tako što je svakog dana fotografisao sa svog prozora.

Svako jutro kada se Ji probudi, on fotografiše zagađeno pekinško nebo sa prozora svoje dnevne sobe, bez obzira da li je nebo čisto ili maglovito. Zatim ovu fotografiju objavi na društvenim mrežama „Veibo“ (Weibo) i „Vičat“ (WeChat), zajedno sa izveštajem o indeksu kvalitetu vazduha, tako da fotografija govori sama za sebe. Ova inicijativa je pokrenuta 2013. kao prigovor zbog lošeg vazduha u gradu, a izrasla je u medijski fenomen. U septembru 2015. „Saut čajna morning post“ je izvestio da je Ji preduzeo još jedan korak pokretanjem projekta sa vrhunskim kineskim naučnicima. List „Čajna pipls dejli“ objavio je 8. januara novi kolaž od 366 fotografija, koje je Ji napravio 2016. godine.

Težak smog obavio je kinesku prestonicu i njenu okolinu u prvim danima nove godine. Najviše upozorenje, crveni ekološki alarm, izdat je 4. januara za delove regiona Peking—Tjencin—Hebej, kao i za provincije Henan, Šandong, Anhuej i Đangsu, saopštila je državna novinska agencija „Sinhua“.

Ovaj ubrzani pregled fotografija u trajanju od deset sekundi, koji je napravio Čas Poup, Britanac koji živi u Kini, prikazuje debeo žuti oblak smoga koji se nadvija i obavija centar Pekinga.

U nedelju je hladni talas rasterao smog koji je lebdeo iznad grada, a ljudi i deca koji su bili zatvoreni u stanovima nedelju dana izašli su u parkove i na ulice po prvi put od početka godine, navodi „Sinhua“.

Trenutno je u Pekingu indeks kvaliteta vazduha 102, što znači da je „nezdrav za osetljive grupe“, prenosi Sputnjik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar