Godišnjica brutalnog ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu

BEOGRAD – Danas se navršava 29 godina od brutalnog ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu, a komandant jedinice koja je izvršila taj zločin Tomislav Merčep prošao nekažnjeno i do kraja života uživao sve privilegije hrvatskog društva, saopštio je Veritas.

Iz Veritasa podsećaju da je po Merčepovom naređenju, njegov zamenik Miro Bajramović naredio pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Srbina Mihajla Zeca (38) zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Prilikom privođenja, uveče oko 23.00 ispred njegove kuće u Poljaničkoj ulici na Trešnjevci, ubio ga je Siniša Rimac, navodno u pokušaju bega.

Nakon Mihajlove likvidacije, Munib Suljić se vratio u Mihajlovu kuću, odakle je izveo njegovu ženu Mariju (36) i njihovu kćer Aleksandru (12), odveo ih u hotel Panorama, a odatle na Sljeme gde ih je ubio iz vatrenog oružja, a nakon toga naredio ostalim pripadnicima jedinice da njihove leševe bace u jamu za smeće i potrpaju.

Gordana i Dušan Zec uspeli su da prežive, jer su se sakrili u kući i tako promakli ubicama njihovih roditelja i sestre.

Ubrzo po pronalasku leševa, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali na suđenju je utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokata kojeg su po zakonu za tako teško delo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi kao nezakoniti izuzeti iz spisa, a optuženi oslobođeni „u nedostatku dokaza“.

U maju 2016. godine Županijski sud u Zagrebu je nepravosnažno osudio Tomislava Merčepa, tadašnjeg komadanta rezervne jedinice MUP-a Hrvatske stacionirane u Pakračkoj poljani i na Zagrebačkom velesajmu, i savetnika u istom ministarstvu, na pet godina godina i šest mjeseci zatvora, zbog toga što „nije sprečio sebi podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenog iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, ?anje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno“.

Iz činjeničnog opisa presude izostavljeno je 20 žrtava, za koje je takođe bio optužen, za koje se, navodno, nije moglo utvrditi ko ih je hapsio i likvidirao, a među ubijenima su navedena i imena Mihajla, Gordane i Aleksandre Zec.

Vrhovni sud je februara 2017. godine preinačio prvostepenu presudu tako što mu je povećao kaznu na sedam godina zatvora, koju je, umesto u zatvorskoj ćeliji, povremeno „izdržavao“ u elitnoj banji Krapinske toplice.

U martu te godine hrvatski Vrhovni sud doneo je odluku da se osuđeni Merčep pusti na uslovnu slobodu nakon izdržane tri četvrtine zatvorske kazne zbog, kako je navedeno, znatno pogoršanog zdravstvenog stanja, ranije krivične neosuđivanosti, potpunog pridržavanja kućnog reda i što je dotadašnjim izdržavanjem kazne u celosti ostvarena svrha kažnjavanja.

Merčep je nedavno umro u 69. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.