U trendu

Gojković i Volodin: SRB i Rusija-prijateljstvo, poštovanje…

MOSKVA – Srbija i Rusija nemaju otvorenih pitanja i odnosi dve zemlje su primer istinitog prijateljstva, poštovanja i saradnje, saglasili su se danas predsednica parlamenta Maja Gojković i predsednik ruske Državne dume Vječislav Volodin.

Gojković je na sastanku u Moskvi rekla da su odnosi dve države istorijski dobri, ali i da se danas u savremenom trenutku intenzivno razvijaju na političkom i ekonomskom planu, te istakla da je za Srbiju izuzetno važna predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ona je zahvalila na kontinuiranoj i principijelnoj podršci Rusije u vezi sa nepriznavanjem nezavisnosti Kosova i Metohije i aktivnoj podršci u međunarodnim forumima i u tom kontekstu ukazala na važnost sprečavanja članstva Kosova u Interpolu, na predstojećem zasedanju Generalne skupštine Interpola.

Gojković je ponovila stav Srbije da neće uvoditi sankcije Rusiji, ni političke ni ekonomske, te naglasila da poslanici zastupaju građane koji su jasni u svom odnosu prema Rusiji, što, kaže, potvrđuje i činjenica da parlamentarna grupa prijateljstva sa Rusijom stalno raste i da je sada čine 134 poslanika.

Volodin je, navodi se u saopštenju, istakao da dve zemlje dele stavove o svim važnim pitanjima i da ne vidi teme o kojima bi imali različite poglede i tumačenja i zahvalio na stavu Srbije da se ne pridružuje sankcijama protiv Rusije.

Zahvalio je na poziciji Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i istakao da je nedopustivo kršenje prava jednakosti nacionalnih delegacija i oduzimanje glasa, jer,kako je naveo, kada se oduzima mogućnost poslanicma da iskažu mišljenje time se krše osnovni principi parlamentrizma.

Podsetio je i na obeležavanje 74 godine od oslobođenja Beograda od fašističkih okupatora, kada su, kako je naglasio, slobodu doneli, zajedno, rame uz rame, ruski vojnici i jugoslovenski partizani, a ti događaji danas povezuju dve zemlje i osnov su za dalje unapređenje odnosa.

Bilo je reči i o privredi, pa je Volodin naveo da se odnosi u sferi trgovine dinamično razvijaju, što potvrđuju podaci da je 2017. godine u poređenju sa 2016. obim trgovinske razmene porastao za 23 odsto, a u prvoj polovini ove godine za 10 odsto.

Predsednik Državne dume je napomenuo da je povećan broj turista koji dolaze iz Srbije u Rusiju i obrnuto i ukazao da je još jedan pokazatelj dobrih odnosa činjenica da u Srbiji više od 60.000 mladih uči ruski jezik.

Predsednica skupštine predvodi parlamentarnu delegaciju na Trećoj sednici Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Ruske dume.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar