najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Goldman Saks: Ukrajina će bankrotirati u julu

Ukrajina u julu neće uspeti da isplati kamate na obveznice koje joj dospevaju na naplatu i bankrotiraće uz 19 milijardi dolara duga, jer nema naznaka da će nesuglasice sa kreditorima biti rešene, procenjuje američka banka „Goldman Saks“.

Ukrajinska vlada po svoj prilici neće premostiti neslaganja sa kreditorima o planu otplate dugovanja u narednim nedeljama i moraće da proglasi moratorijum na otplatu 120 miliona dolara kamata koje na naplatu dospeva 24. jula, navodi analitičar „Goldman Saksa“ Endrju Mateni, a prenosi agencija „Blumberg“.

Ukrajina je dala kreditorima nekoliko nedelja da prihvate predlog koji uključuje otpis 40 odsto osnovnog duga pre nego što proglasi moratorijum, rekao je za „Blumberg“ izvor upoznat sa situacijom.

U Vašingtonu će se sledeće nedelje sastati predstavnici ukrajinske vlade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi razgovarali o isplati sledeće tranše 17 milijardi dolara vrednog kredita pomoći Kijevu.

Privatni kreditori na čelu sa investicionom grupom „Frenklin Templeton“, koji drže 8,9 milijardi dolara vredan ukrajinski dug, izneli su predlog produženja rokova za otplatu obveznica i smanjenje kamata na obveznice, čime bi Ukrajina u periodu od četiri godine uštedela 16 milijardi dolara.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike