U trendu

Gorsuč položio zakletvu za Vrhovni sud

 Sudija Nil Gorsuč ušao je danas u istoriju položivši u Beloj kući zakletvu za sudiju Vrhovnog suda SAD, tela koje je često konačni arbitar predsedničke politike.

Nasmejani američki predsednik Donald Tramp, tokom ceremonije stajao je iza svo kandidata, konzervativca Gorsuča, koji ne samo što je doneo Trampu najveći trijumf od kako je predsednik SAD, već je i promenio ravnotežu u najvišem američkom pravosudnom telu u korist konzervativaca, desničara.

„Uradiću sve što je u mojoj moći da budem verni sluga Ustava i zakona ove velike države“, rekao je Gorsuč.

Govoreći pred ceremoniju, Tramp je rekao svom izabraniku da „naša zemlja računa na tebe da budeš mudar, nepristrasan i fer, da služiš po našim zakonima, ne preko njih i da braniš pravo naroda na donešenje sopstvenih odluka“.

Gorsuč je došao na mesto u Vrhovnom sudu upražnjeno od smrti konzervativca Antonina Skalije u februaru prošle godine, što je i najduže od 1862. koliko je neko mesto u tom sudu bilo upražnjeno. Razlog je bilo natezanje izmedju Republikanaca i Demokrata oko izbora kandidata.

Četrdesetdevetogodišnji konzervativac Gorsuč, kome izmedju ostalog zameraju to što je naklonjeniji velikim korporacijama nego običnom čoveku, kao i svaki sudija Vrhovnog suda, na toj poziciji ostaće do kraja života i svojim odlukama će decenijama oblikovati pravac američkog društva.

Kako bi obezbedila imenovanje Gorsuča, uprkos žestokom protivljenju Demokrata, Republikanska većina u američkom Senatu je promenila proceduralna pravila što bi, prema oceni analitičara, moglo da ima dugoročne posledice u Senatu koji tradicionalno funkcioniše na stranačkoj saradnji i saglasnosti senatora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.