U trendu

GR: Da li je poverenje vlade povezano sa Sporazumom iz Prespe

ATINA – Izglasavanje poverenja grčkoj vladi „velika je pobeda“ jer pruža vreme novoj parlamentarnoj većini i vladi da završe ono što je započeto nakon izglasavanja budžeta, izjavio je danas grčki ministar Hristoforos Vernardakis za ANA-MPA.

Vernardakis je naglasio da sinoćnje glasanje o poverenju nije povezano s Prespanskim sporazumom s Makedonijomo promeni imena severnog suseda.

On je dodao da kada Prespanski sporazum bude došao na dnevni red grčkog parlamenta za ratifikaciju, političke stranke ne treba da se pozivaju na partijsku disciplinu svojih poslanika zato što je to ozbiljno nacionalno pitanje koje je iznad aktuelnih političkih kontradiktornosti.

Kao nacionalno pitanje, Prespanski sporazum, kaže Vernardakis, treba da bude posmatran odvojeno, bez njegovog povezivanja s poverenjem vladi. Svi poslanici moraju da preuzmu ličnu odgovornost za svoj politički ili ideološki stav.

Kada je reč o ratifikaciji Prespanskog sporazuma, nezavisni poslanik Spiros Danelis oceno je da „tog sporazuma ne bi ni bilo da nije bilo vlade“.

Komentarišući njegovo isključenje iz poslaničke grupe Potami pošto je odlučio da podrži aktuelnu vladu, Danelis je rekao da je Prespanski sporazum velika mogućnost za državu, objašnjavajući da su nacionalni interesi iznad uskih partijskih interesa.

On je je istakao da će još tri poslanika iz poslaničke grupe Potami glasati za ratifikaciju Prespanskog sporazuma.

Takođe poslanik grupe Potami, Spiros Likudis, rekao je na Skaj TV da je Prespanski sporazum pozitivan i da neće glasati protiv njega.

„Od samog početka sam rekao da je sporazum urađne na dobrim osnovama“, istakao je Likoudis.

Likudis je dodao Potami ne može da ga natera kako da glasa, jer, kako naglašava, onsamo sarađuje s tom strankom, a nije njen član.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.