U trendu

GR: Suđenje humanitarnim radnicima zbog pomoci migrantima

ATINA – Više od dvadesetak humanitarnih radnika pojaviće se danas pred grčkim sudom zbog uloge u pomaganju migrantima da stignu u Grčku u periodu između 2016. i 2018. godine.

Optuženi se suočavaju sa nizom optužbi, uključujući špijunažu, falsifikovanje i protivzakonito korišćenje radio-frekvencija, prenosi BBC.

Grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su suđenje kao politički motivisano, a „Amnesti internešnel“ je optužbe nazvao „farsom“.

Suđenje će biti održano na ostrvu Lezbos, koje je bilo u centru migracione krize.

Među 24 optužena, od kojih su 17 strani državljani, nalazi se i sirijska izbeglica Sara Mardini, sestra olimpijske plivačice Jusre Mardini.

NJih dve su privukle veliku međunarodnu pažnju 2015. godine nakon što su odvukle svoj izbeglički čamac na sigurno kada je motor otkazao.

Sari Mardini je zabranjen ulazak u Grčku kako bi se branila, a danas će pratiti suđenje iz Nemačke, gde je dobila azil.

Tužioci navode da su humanitarni radnici, koji su bili povezani sa grupom za potragu i spasavanje, pratili radio kanale grčke obalske straže i koristili jedno vozilo sa lažnim vojnim registarskim tablicama da uđu u zabranjena područja na Lezbosu.

Ako budu proglašeni krivima, mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom od pet godina.

Neki su i dalje pod istragom zbog drugih krivičnih dela, uključujući krijumčarenje ljudi, a ako budu osuđeni, mogli bi se suočiti sa dodatnim kaznama do 25 godina.

Šon Binder, irski humanitarni radnik koji se suočava sa suđenjem, rekao je irskoj televiziji RTE da je srećan što ima priliku da se brani, jer zna da nije učinio ništa loše i da to može da dokaže.

„Optužen sam za zločine koje sam navodno počinio godinu dana pre nego što sam ikada bio na ostrvu“, dodao je on.

Suđenje dolazi u trenutku kada je konzervativna vlada Grčke, na čelu sa Kirijakosom Micotakisom, izvršila pritisak na grupe za ljudska prava u pokušaju da ograniči broj migranata koji ulaze u zemlju.

Prošle godine su uvedena stroža pravila za rad više desetina međunarodnih humanitarnih grupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar