najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grad minutom svetlucanja šalje bolesnoj deci poruku za laku noć

Deca u jednoj bolnici u Providensu, u američkoj državi Roud Ajland, svake večeri se okupljaju kako bi uživala u svetlećim porukama koje im za laku noć šalju neznanci iz visokih zgrada i sa obala reke.

Gest koji je pre šest godina počeo jednim znakom, postao je svetlosni spektakl na reci Providens, veoma iščekivani ritual u Dečijoj bolnici Hasbro.

Tokom jednog minuta svake večeri u 20.30 časova, nevidljivi stranci bolesnoj deci požele laku noć paleći i gaseći svetla na oblakoderima, hotelima, remorkerima, jahting klubu i patrolnim kolima i čamcima policije.

„Posebno je kada znaš da će ljudi koje čak i ne znaš odvojiti vreme da upale svetla“, rekla je 13-godišnja Olivija Stivenson, koja je od juna tri puta primljena u bolnicu pošto joj je dijagnostifikovan lupus.

Da bi im zahvalila, Olivija svojom baterijskom lampom s prozora bolnice odgovara sa dva bljeska, što znači „Hvala!“.

„Tako je lepo videti iskren osmeh na njenom licu, posle toliko vremena. Potpuno razvedri decu, a čak u stvari ne košta ništa“, rekla je Olivijina majka.

Neki od većih hotela duž reka su instalirali stalne signale koji automatski šalju svetlosne poruke u 20.30, ali većina to radi ručnim lampama.

Jedna grupa dobrovoljaca se svake večeri okuplja blizu vrha 28-spratne poslovne zgrade kako bi poslali svetleću poruku, a najdalji signal dolazi iz crkve tri kilometra niz reku.

Ideja je nastala kada je Stiv Brosnian, koji je 26 godina zabavljao decu u bolnici, počeo da šalje jednostavne poruke namenjene pojedinačnoj deci, koristeći baterijsku lampu i svetlo na svom biciklu.

Krajem prošle godine, pozvao je lokalna preduzeća da pošalju zajedničku poruku Dečijoj bolnici: „Laku noć Hasbro!“, koristeći bljesak za svaki slog.

Prvi se pridružio jedan noćni klub, zatim su i remorkeri počeli da šalju poruke svojim jakim reflektorima, ponekad i trubeći sirenama, a onda su se uključili i restorani, jahting klub i policajci.

Ono što je najlepše u svemu tome je, kaže Brosnian, to što niko ne zna ko na drugoj strani šalje, odnosno prima poruku.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike