U trendu

Grad Pariz odlikuje zapovednice broda 'Si voč', zatvorene u Italiji

Grad Pariz će dodeliti počasno odlikovanje Nemicama Karoli Rakete i Pii Klemp, zapovednicama broda „Si voč 3“, da bi izrazio „podršku ženama i muškarcima koji svakodnevno rade na spasavanju migranata“, saopšteno je danas.

„Udruženja poput SOS Mediteran i Si voč nam čine čast i primoravaju nas da se suočimo s inertnošću evropskih vlada. Karola Rakete i Pia Klemp su simboli te borbe, nosioci evropskih vrednosti kojima Grad Pariz želi da naš kontinent ostane veran“, naveo je u izjavi pariski zvaničnik zadužen za medjunarodne odnose Patrik Klugman.

Ubrzo su stigli odgovori iz Italije, gde se Rakete i Klemp nalaze u pritvoru i čekaju sudjenje.

„Očigledno pariske vlasti nemaju pametnija posla“, napisao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini na Fejsbuku.

Šefica ekstremno desničarske partije Italijanska braća Djordja Meloni je bila još oštrija.

„Francuska sramota. Neprihvatljiva provokacija. To su isti Francuzi koji su bombardovali Libiju i i danas tamo pothranjuju gradjanski rat i ilegalno prodaju oružje Libiji (…) koji su zatvorili svoje luke za nevladine organizacije. Vlada treba da pozove francuskog ambasadora da objasni neprijateljske poteze prema Italiji“, navela je Meloni.

Karola Rakete je uhapšena krajem juna jer se na silu probila do doka na italijanskom ostrvu Lampeduza da bi iskrcala 40 migranata koji su na njenom brodu bili više od dve nedelje pošto je Salvini zabranio njihovo iskrcavanje. Optužena za pomaganje ilegalne imigracije, Rakete će 18. jula izaći pred sud u Agridjentu na Siciliji.

I Pia Klemp, koja je takodje spasla brojne migrnate u Sredozemnom moru, nalazi se na meti italijanskog pravosudja.

„Dve nemačke humanitarke (…) italijansko pravosudje i dalje goni jer su spasile migrante u Sredozemnom moru dobiće najviše odlikovanje Grada Pariza, orden ‘Gran Vermej'“, navedeno je u saopštenju.

Takodje, Pariz će dodeliti vanrednu pomoć od 100.000 evra organizaciji SOS Mediteran „za novu kampanju spašavanja migranata na moru“.

„Uprkos brojnim pravnim problemima, SOS Mediteran je odlučio da iznajmi novi brod s novom posadom i opremom za hitnu pomoć“, navela je gradska uprava Pariza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.