U trendu

Građani Bihaća razišli se sa protesta zbog kiše

BIHAĆ – Kiša je naterala građane Bihaća da se raziđu sa današnjeg protesta protiv priliva migranata u taj grad, a oni su najavili novo okupljanje za sutra u 18 časova, javlja Dnevni avaz.

Kako je prethodno izvestio klix.ba, građani Bihaća danas su se okupili u blizini Đačkog doma u naselju Borići, kako bi ponovo protestovali zbog dolaska migranata u njihov grad, ali je odziv bio slab, pretpostavlja se, zbog jake kiše.

Njih stotinak se, kao što su i najavili, okupilo u 10 sati u blizini Đačkog doma u kojem su smešteni migranti.

Građani su i sinoć na gradskom trgu održali protest zahtevajući hitno rešenje migrantske krize, a potom su na kratko blokirali magistralni put Sarajevo-Bihać i autobusku stanicu kako bi sprečili dolazak migranata.

Oni koji su se okupili u subotu uveće zahtevali su i da se izmeste ilegalni migranti iz grada i da se zaustavi priliv ilegalnih migranata u Unsko-sanski kanton (USK).

Proteste je organizovalo nekoliko udruženja građana iz Bihaća, a prema rečima inicijatora Seja Ramića, Bihać ima velike probleme zbog migranata.

Kako je rekao, građani traže proglašavanje vanrednog stanja, hitnu sednicu Vlade USK i Gradskog veća Bihaća na kojoj će se doneti odluke kojima se od državnih vlasti traži urgentno izmeštanje migranata iz Bihaća.

Za stanje u Bihaću demonstranti odgovornima smatraju državne vlasti, odnosno Veće ministara BiH i Ministarstvo bezbednosti.

Kako je naveo Ramić, Bihać trenutno hrani oko 1.000 migranta dnevno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je pratilo situaciju u Bihaću kako ne bi došlo do eskalacije.

Od policije Unsko-sanskog kantona građani zahtevaju da u narednih 48 sati u potpunosti zaustavi dolazak migranata u ovaj kanton.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar