Gradonačelnik Brisela žali što je oslobodjen osumnjičeni

Foto: Beta

Gradonačelnik Brisela Ivan Majer izrazio je danas žaljenje zbog toga što je na slobodu pušten Fejsal Šefu za koga se sumnjalo da je umešan u napade u Briselu, i rekao da on misli da je taj čovek agitator i da je moguće da regrutuje džihadiste.

Majer je rekao za radio Frans Enter (France Inter) da je vrlo tanka granica  izmedju agitatora i nekog ko regrutuje ljude za radikalno delovanje i ocenio da sudija verovatno nije želeo da predje tu granicu kada ga je oslobodio.

Briselski gradonačelnik nalazi se u poseti Parizu gde razgovara sa svojom pariskom koleginicom Anom Idalgo o merama koje treba preduzeti posle napada u Briselu i o reakciji Francuske posle napada u Parizu u novembru prošle godine.

Fejsal Šefu, koga je belgijska policija uhapsila pod sumnjom da je umešan u terorističke napade u Briselu, pušten je juče na slobodu, saopštilo je belgijsko savezno tužilaštvo. Sudija je ocenio da nema dokaza na osnovu kojih bi on bio zadržan u pritvoru.

Šefu, koji se predstavlja kao nezavisni novinar, privukao je pažnju militantnim video snimkom sredinom 2014, a 2015. su lokalne vlasti posumnjale da pokušava da regrutuje borce za džihad u parku u Briselu gde su se privremeno smestile brojne izbeglice.

Gradonačelnik Brisela je rekao da je Šefu pokušao da agituje medju izbeglicama i da se tukao sa predstavnicima nevladinih organizacija. Majer je rekao da je on sam za njega izdao zabranu prilaza tom mestu pošto je tužilac odbio da interveniše.

Majer će u Parizu održati minut ćutanja za žrtve prošlonedeljnih napada u Briselu i napada ovog vikenda u Lahoru u Pakistanu.

Upitan da li se život u Briselu vraća u normalu Majer je odgovorio „Ne postoji više nešto što je normala. To je koncept koji ćemo morati da preispitamo“.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar