U trendu

Gradonačelnik Brisela žali što je oslobodjen osumnjičeni

Gradonačelnik Brisela Ivan Majer izrazio je danas žaljenje zbog toga što je na slobodu pušten Fejsal Šefu za koga se sumnjalo da je umešan u napade u Briselu, i rekao da on misli da je taj čovek agitator i da je moguće da regrutuje džihadiste.

Majer je rekao za radio Frans Enter (France Inter) da je vrlo tanka granica  izmedju agitatora i nekog ko regrutuje ljude za radikalno delovanje i ocenio da sudija verovatno nije želeo da predje tu granicu kada ga je oslobodio.

Briselski gradonačelnik nalazi se u poseti Parizu gde razgovara sa svojom pariskom koleginicom Anom Idalgo o merama koje treba preduzeti posle napada u Briselu i o reakciji Francuske posle napada u Parizu u novembru prošle godine.

Fejsal Šefu, koga je belgijska policija uhapsila pod sumnjom da je umešan u terorističke napade u Briselu, pušten je juče na slobodu, saopštilo je belgijsko savezno tužilaštvo. Sudija je ocenio da nema dokaza na osnovu kojih bi on bio zadržan u pritvoru.

Šefu, koji se predstavlja kao nezavisni novinar, privukao je pažnju militantnim video snimkom sredinom 2014, a 2015. su lokalne vlasti posumnjale da pokušava da regrutuje borce za džihad u parku u Briselu gde su se privremeno smestile brojne izbeglice.

Gradonačelnik Brisela je rekao da je Šefu pokušao da agituje medju izbeglicama i da se tukao sa predstavnicima nevladinih organizacija. Majer je rekao da je on sam za njega izdao zabranu prilaza tom mestu pošto je tužilac odbio da interveniše.

Majer će u Parizu održati minut ćutanja za žrtve prošlonedeljnih napada u Briselu i napada ovog vikenda u Lahoru u Pakistanu.

Upitan da li se život u Briselu vraća u normalu Majer je odgovorio „Ne postoji više nešto što je normala. To je koncept koji ćemo morati da preispitamo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.