U trendu

Graonić: Dan nestalih od ove godine 30. avgusta

BANJALUKA – Dan nestalih i poginulih u odbrambeno -otadžbinskom ratu u Republici Srpskoj od ove godine biće obeležavan 30. avgusta, a ne 15. septembra kako je bilo ranije, izjavio je danas pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Srpske Radomir Graonić.

Graonić je rekao novinarima u Banjaluci da je datum promenjen zbog toga što su odbori vlada Republike Srpske i Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova uzeli 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front 1918. godine, za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Naveo je da je 30. avgust i Međunarodni dan nestalih lica, kao i datum kada je 1995. godine NATO bombardovanjem srpskih položaja dao podršku tadašnjim muslimansko-hrvatskim snagama da krenu u opštu ofanzivu na Republiku Srpsku, što je za posledicu imalo velika stradanja.

„Ove godine je obležavanje na Ozrenu, koji je jedan od simbola srpskog stradanja. Tokom ofanzive na Ozrenu pripadnici odreda ‘El mudžahid’ počinili su stravične zločine nad Srbima, a iz šest masovnih grobnica ekshumirana su 352 tela srpskih vojnika i civila, dok se za 90 još traga“, rekao je Graonić za Srnu.

On je naveo podatke prema kojima je u temelje Republike Srpske život ugradilo 23.749 boraca i 6.481 civil, te da su najveća stradanja bila tokom 1992. godine kada je bilo oko 13.000 srpskih žrtava.

Graonić je rekao da Srpska još potražuje 1.652 nestale osobe, od kojih 1.013 civila, 626 pripadnika Vojske Republike Srpske i 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

„U periodu dok je poslove traženja nestalih obavljala Komisija za nestala lica Srpske proces traženja bio je efikasan i u proseku je rešena sudbina više od 3.000 lica ili 265 lica na godišnjem nivou u proseku. Prelaskom nadležnosti tih poslova na Institut za nestala lica BiH dolazi do zastoja, prvenstveno u traženju srpskih žrtava, gde je od 2009. do 2020. godine identifikovano samo 266 lica srpske nacionalnosti“, naveo je Graonić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.