U trendu

Grčka: Kratka referendumska kampanja pred istekom

Rivalske kampanje povodom referenduma o merama štednje u Grčkoj završiće se danas, a planirani skupovi pristalica opcija „da“ odnosno „ne“ u centru Atine održaće se u isto vreme, na samo 800 metara udaljenosti.

Referendum povodom jednog od najvažnijih pitanja u istoriji moderne Grčke zakazan je prošle sedmice, i kampanja je trajala nedelju dana.

Prvi put su se po Atini pojavili posteri sa kojih se građani pozivaju da na referendumu zaokruže „da“. Reklamiranje „da“ odnosno „ne“ na televiziji počelo je tek u sredu.

Skupovi u centru Atine počeće u 19.30 po lokalnom vremenu.

Mnogim građanima i dalje nije jasno o čemu se tačno glasa na referendumu.

Bivši zemljoradnik, Kostas Kristoforidis (37) još nije odlučio kako će glasati u nedelju.

„Ako piše ‘ne’ merama štednje, to je i od mene ‘ne’. Ali ako odbacujemo Evropu, ja sa s tim ne slažem“, rekao je Kristoforidis.

Grčke banke i berze peti dan uzastopce su zatvorene a rivalske kampanje nastoje da istaknu svoje poruke.

Predviđanje Međunarodnog monetarnog fonda da će Grčkoj u naredne tri godine biti potrebne gomile dodatnog gotovog novca od zemalja evrozone i drugih stavlja još veći pritisak na vladu u Atini.

Popularni grčki premijer Aleksis Cipras (40) kocka se sa sopstvenim opstankom u vlasti s obzirom da je građane pozvao da na referendumu glasaju protiv mera štednje.

Prema njegovim rečima, odbijanje mera štednje pomoći će Grčkoj da dobije novi sporazum sa spasilačkim mehanizmom evrozone koji bi omogučio mere da se nacionalni dug od 320 milijardi evra učini održivim.

Ciprasovi protivnici tvrde da on rizikuje budućnost zemlje.

Bivši premijer, konzervativac Kostas Karamanlis pridružio se taboru koji će glasati „za“ i u svom prvom obraćanju javnosti u šest godina je ocenio da Ciprasova vlada pravi „ozbiljnu grešku, jer će svet smatrati ‘ne’ povlačenjem iz srca Evrope – što će biti prvi korak ka izlasku iz evrozone“.

Jedan od najjačih signala da budućnost vlade zavisi od ishoda glasava je najava ministra finansija Janisa Varufakis da će verovatno podneti ostavku ako većina glasača bude rekla „da“ merama štednje.

I Cipras je ove sedmice izjavio na televiziji da on nije „premijer za sva vremena“, što je snažan pokazatelj da će se i on povući ako njegov predlog bude odbačen na referendumu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.