U trendu

Grčka obalska straža spasila 500 migranata kod Lezbosa

Patrolni brodovi pokupili su blizu 500 migranata u 11 akcija potraga i spasavanja u istočnom Egejskom moru, za potekla 24 sata, saopštila je Grčka obalska straža.

Ljudi, čija nacionalnosti nije odmah bila jasna, pronađeni su u malim čamcima u blizini ostrva Lezbos. Na to ostrvo, Samos, Kos i Agatinisi dolazi polovina migranata, koji stižu u Grčku, prenosi AP.

Više od 15.000 izbeglica i migranata su nasukani na Lezbosu, čekajući proveru pre nego što se ukrcaju na trajekt za grčko kopno, odakle će napredovati na sever, preko Makedonije, Srbije i Mađarske i tražiti azil u više prosperitetnih evropskih zemalja.

Trajekt je prevezao oko 2.500 sirijskih izbeglica sa Lezbosa u atinsku luku Pirej, pošto je vlada iznajmila trajekt, u okviru napora da ublaži pritiske na istočna ostrva koja su preplavljena novim dolascima. Televizijski snimci pokazuju da je iskrcavanje proteklo mirno, prenosi Rojters.

Crrveni krst je juče opisao uslove za putovanje oko dva miliona sirijskih izbeglica od Turske do egejskih ostrva, kao humanitarnu katastrofu.

Privremeni ministar za migracije Janis Mouzalas je rekao da je na Lezbosu od 15.000 do 18.000 izbeglica, što je tri do četiri puta više od njegovih mogućnosti.

On je rakao za državnu televiziju da vlada planira da poveća broj brodova sa tri na pet, kako bi sa Lezbosa prevezle 12. 000 izbeglica do subote.

Obalska straža je procenila da su vlasti do sada prevezle 18.000 izbeglica do kopna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.