Grčka počela da izdaje digitalni sertifikat o vakcinaciji

ATINA – Grčka je počela da izdaje digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa korone, a grčki premijer Kirijakos Micotakis je izjavio da je reč o još jednoj grčkoj inovaciji.

Micotakis je na sastanku za sprovođenej nacionalnog plana Grčke za vakcinaciju, rekao da ta potvrda ne znači ograničenje, već dodatno olakšavanje za kretanje i putovanja, prenosi MIA.

On je naveo da će sertifikat služiti za potvrdu zakonske vakcinacije, ali i za ličnu upotrebu građana, te je još jednom ponovio svoj predlog Evropskoj uniji o jedinstvenom sertifikatu u skladu sa evropskim standardima.

„Nije reč o nikakvom ograničenju, već to će nam olakšati da se oslobodimo od restrikcija koje trenutno nam nameće kovid u putovanjima evropskih građana. To je nešto što će posebno značiti našem turizmu i perspektivi naše ekonomije, posebno uoči letnje sezone“, rekao je Micotakis.

O predlogu Micotakisa za jedinstveni sertifikat sutra će se diskutovati na Samitu EU, a Micotakis je izrazio nadu da će se postiči dogovor o jedinstvenom sistemu za sertifikaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.