U trendu

Grčka: Počeo sa radom sistem nadzora granice sa Turskom

ATINA – Probni rad automatizovanog sistema graničnog nadzora na kopnenoj granici Grčke sa Turskom zvanično je počeo sa radom.

Sistem se sastoji od mreže kamera i radara dugog dometa koja je postavljena duž granice i prenosi slike i podatke o uslovima u toj oblasti u realnom vremenu, preneo je grčki list „Katimerini“.

Prema ugovoru o projektu, probni period trajaće mesec dana, a očekuje se da će sistem, koji je počeo sa radom u sredu, biti potpuno operativan 20. novembra.

Tačnije, mreža se sastoji od ukupno 11 kamera i radara sa dometom od 3,5 do 15 kilometara unutar turske teritorije, koji osiguravaju ono što zvaničnici nazivaju blagovremenim otkrivanjem granice, jer će od sada moći da identifikuju i snimaju kretanje, između ostalih, ilegalnih migranata pre nego što se približe grčkoj teritoriji.

Kamere pokrivaju područje od nekoliko kilometara od Sofika, do delte reke Marice kod Aleksandrupolisa, što predstavlja rastojanje veće od 100 kilometara.

Štaviše, slike i podaci sa kamera i radara se prenose u četiri lokalna i dva regionalna operativna centra, kao i u policijski štab na Aveniji Katehaki u centru Atine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar