U trendu

Grčka: Protesti protiv upotrebe reči „Makedonija“ u imenu

U Solunu su danas održane demonstracije Grka protiv upotrebe reči „Makedonija“ u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

To je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se dve zemlje ovog meseca saglasile da obnove napore u cilju rešavanja 25-godišnjeg spora, prenosi Rojters.

Organizatori su naveli da očekuju desetine hiljade ljudi na današnjim protestima u Solunu, dok je u severnoj Grčkoj planirano još skupova.

„Postoji samo jedna Makedonija i ona je grčka“, navode protestne grupe na video-snimcima objavljenim na internetu.

Početak glavnog skupa predviđen je za 14:00 sati po lokalnom vremenu.

Ovonedeljni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu doneli konkretne rezultate, ali su neki predlozi vezani za ime izneti na pregovarački sto, navode lokalni mediji.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je za današnje izdanje grčkog lista „Etnos“ da je „u istorijskom smislu potpuno neosnovano i apsurdno tražiti ekskluzivitet za Makedoniju“.

„Ali, nije nerazumno uvrstiti termin “Makedonija“ u kombinovani naziv, sa geografskim ili hronološkim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže pravo na zemlju ili istoriju drugog naroda“, istakao je Cipras u tom intervjuu.

Prošlonedeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se reč „Makedonija“ upotrebi ni u jednom rešenju, navodi britanska agencija.

Grčka blokira pokušaje Makedonije da se pridruži NATO i EU, tvrdeći da naziv Makedonija podrazumeva polaganje teritorijalnih prava na istoimeni severni grčki region, koji obuhvata i grad Solun.

Dok se spor ne reši, Atina je pristala da se Makedonija na međunarodnom planu naziva „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“ (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar