U trendu

Grčki sud odbacio zahtev Turske za izručenje dva oficira

Grčke vlasti odbacile su danas novi zahtev Turske za izručenje poslednje dvojice od osam oficira koji su nakon prošlogodišnjeg neuspelog puča u Turskoj zatražili azil u Grčkoj.

Istanbul smatra da je odluka suda ispolitizovana i da će uticati na odnose dve zemlje, koji su već bili zategnuti.

Vrhovni sud Grčke već je odbacio prvobitni zahtev za izručenje osmorice oficira, uz obrazloženje da u Turskoj ne bi imali pravedno sudjenje i da bi tamo njihovi životi bili ugroženi.

Takva presuda razljutila je turske vlasti koje su tada izdale nalog za njihovo hapšenje i uputile novi zahtev za izručenje.

Sud u Atini je danas u obrazloženju odluke o odbijanju zahteva za izručenje dva oficira citirao presudu Vrhovnog suda. Isti sud je prethodno odbio zahtev za preostalih šest Turaka.

Svih osam oficira koji su nakon neuspelog puča u julu prošle godine vojnim helikopterom pobegli u Grčku, negiraju da su bili umešani u puč. Oni se nalaze u privremenom pritvoru, dok se ne odluči o njihovim molbama za azil.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da je „razočarano“ presudom.

„Grčko pravosudje, za koje smo se nadali da je pravedno i nepristrasno, ponovo nas je razočaralo i odbacilo naš drugi zahtev za ekstradiciju. Ne vidimo potrebnu podršku i saradnju koju očekujemo od saveznika sa kojim se borimo protiv terora i kriminala“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.