U trendu

Greškom bombardovana bolnica u Avganistanu

Posada američkih ratnih aviona, koji su prošlog meseca bombardovali bolnicu organizacije „Lekari bez granica“, pogrešno je verovala da je u pitanju vladin objekat koji su zauzeli talibani, navodi se u izveštaju koji je danas objavljen.

Istragu je predvodio američki brigadni general Ričard Kim, a u nju su bili uključiveni predstavnici NATO i vlade Avganistana.

U napadu 3. oktobra na bolnicu u Kunduzu poginuo je 31 civil, a 28 je povređeno.

U izveštaju u koji je AP imao uvid navodi se da se posada aviona oslanjala na fizički opis objekta koji su im dale avganistanske snage i koji je doveo do napada na pogrešnu metu. Planirana meta bila je udaljena oko 400 metara od bolnice.

Istražitelji nisu našli dokaz da su posada ili komandant američkih specijalnih snaga na zemlji koji je odobrio napad znali u tom trenutku da je bombardovana bolnica.

Avion je bombardovao bolnicu 25 minuta, pre nego što su komandanti uvideli grešku i naredili prekid napada, navodi se u izveštaju.

„Lekari bez granica“ su ranije tražili da se napad na bolnicu istražuje kao mogući ratni zločin. Osoblje bolnice je tokom napada 18 puta pokušalo da kontaktira američke ili avganistanske vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar