U trendu

Grlić Radman osudio skidanje HR zastave sa rezidencije u BG

ZAGREB – Hrvatska se i nada i želi da ima dobre odnose sa Srbijom, jer su stabilni odnosi dveju zemalja logični, izjavio je danas šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, koji je osudio skidanje hrvatske zastave za rezidencije ambasadora u Beogradu.

Grlić Radman je istakao da je sigurno da takvi incidenti ne doprinose razumevanju odnosa dveju džava.

„Takvi incidenti podgrevaju atmosferu mržnje, neprijateljstva i netolerancije“, rekao je Grlić Radman, preneli su hrvatski mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije takođe je ranije osudilo ovaj incident i istaklo da je reč o „nepromišljenom i izolovanom aktu“, kao i da se nadaju da ovaj slučaj „neće baciti senku na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog poverenja i saradnje“.

Šef hrvatske diplomatije rekao je da zbog takvih incidenata „ne možemo govoriti o dobroj perspektivi odnosa, ne možemo govoriti o dobroj budućnosti, ali moramo verovati u dobru budućnost…“

Grlić Radman najavio je da će 28. aprila boraviti u Subotici, gde će prisustvovati polaganju kamena temeljca za novu Hrvatsku kuću.

To će, kazao je, biti prilika da razgovara i sa predstavnicima pokrajinskih vlasti,a jedna od tema biće i inicijativa za proglašenje „bunjevačkog jezika“ službenim jezikom u Subotici, čemu su se usprotivili hrvatski jezikoslovci.

Grlić Radman je ponovio da je to suprotno sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina.

Dan ranije predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović posetit će Petrinju, dodao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomatije rekao je i da put Srbije prema EU „ide i preko Hrvatske“, a da pret toga treba rešiti pitanja nestalih, univerzalne jurisdikcije i odštete logorašima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar