U trendu

Gros: Trampovom pobedom svet postaje nepredvidiv

Direktor Centra za evropske političke studije Danijel Gros smatra da će pobeda Donalda Trampa ohrabriti populizam širom sveta.

Uprkos predvidjanjima pobede Hilari Klinton u predizbornoj trci, Tramp će biti 45. predsednik SAD i imaće, s ozbirom da republikanci kontrolišu Senat i Predstavnički dom, enormnu moć.

Evropa treba da iskoristi priliku koju joj daje Trampova pobeda da pokaže da je i dalje standard za ljudska prava, rekao je Gros, preneo je danas EurActiv.com.

„Amerika ide u suprotnom smeru. Ono što treba da uradimo je da se okupimo i ojačamo unutrašnju i spoljnu politiku pred ključne izbore sledeće godine“, kazao je Gros misleći na predsedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Nemačkoj.

Sa Trampom će „težina zapadnog društva“ biti smanjena, dodao je Gros.

„Demokratija koja gleda na manjine je u slabljenju dok ‘iliberalna’ demokratija za većinu raste“, kazao je Gros za Evropu u kojoj je Britanija odlučila da izadje iz EU.

Termin „iliberalna demokratija“ uveo je madjarski premijer Viktor Orban.

Na pitanje briselskog portala da li se na rezultat američkih izbora može gledati kao na odgovor na problem nejednakosti, Gros je odgovorio da to nije ekonomski problem već pitanje identiteta.

Istovremeno Trampovo predizborno obećanje da će pomoći odbrani Evrope kao delu NATO samo ako plati sve obaveze kao članica posebno brine baltičke zemlje.

„Mi u Evropi moramo da pokažemo da smo zajedno. Razmišljamo o našoj odbrani i našoj bezbednosti“, rekao je Gros dodajući da je sada, bez Britanije, što je ironično, zajednička odbrambena politika EU izglednija.

„Sa Putinom i Trampom, zajednička odbrana EU je neophodnost“, dodao je Gros.

Tramp se inače smatra favoritom Kremlja.

Direktor Centra za evropske reforme Čarls Grant napisao je na Tviteru da je najveći dobitnik Trampove pobede Putin dok su najveći gubitnici Ukrajina i druge zemlje istočne Evrope zastrašene od strane Rusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.