U trendu

Grubeša: Mamić definitivno neće biti izručen Hrvatskoj

ZAGREB – Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine, Josip Grubeša (HDZ BiH), potpisao je rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj, potvrdio je lokalnim medijima u BiH Grubešin pomoćnik za međunarodnu saradnju Nikola Sladoje.

„Rešenje je doneseno na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, u skladu s kojim ministar pravosuđa BiH odbija zahtev za izručenje ako prethodno Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje“, pojasnio je Sladoje, preneo je sarajevski portal Klix.

Poternicu za nekadašnjim prvim čovekom Dinama raspisao je Županijski sud u Osijeku koji ga je nepravosnažno osudio na šest i po godina zatvora proglasivši ga krivim za izvlačenje novca iz Dinama.

Uoči izricanja presude u junu prošle godine, Mamić je pobegao u BiH i nastanio se u Međugorju gde i sada živi.

Nakon toga je priveden Sudu BiH koji je takođe odbio hrvatski zahtev jer je utvrdio da je Mamić državljanin BiH kao i da je krivično delo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno pre nego što je između Hrvatske i BiH potpisan sporazum o izručenju pa se u ovom slučaju ne može primeniti.

Kao i u Hrvatskoj, i u BiH konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa.

Mamić je odbio svaku mogućnost povratka u Hrvatsku i tvrdi da je žrtva „montiranog procesa“.

Ranije je izjavio da je uveren da će ga Vrhovni sud Hrvatske u žalbenom postupku osloboditi optužbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.