U trendu

Grupa aktivista i profesora uputila apel javnosti da podrže Jakova Milatovića

PODGORICA – Grupa civilnih aktivista i univerzitetskih profesora uputila je apel crnogorskoj javnosti sa pozivom da u drugom krugu predsedničkih izbora podrže predsedničkog kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

”Pobeda Jakova Milatovića i poraz Mila Đukanovića treba da označe konačni kraj najdugovečnijeg hibridnog režima u ovom delu sveta, njegove naopake ideologije laži, pljačke i podela,” navodi se u “apelu građana i građanki za okončanje trodecenijske autokratske vlasti”.

Podsećaju da skoro tri i po decenije nakon pada Berlinskog zida, Crna Gora nije završila proces tranzicije iz autokratskog u demokratsko društvo.

”Institucije su zarobljene, privreda razorena, prostor uništen, korupcija i kriminal široko rasprostranjeni, građani i građanke obespravljeni i osiromašeni. Glavni krivac za to je Milo Đukanović i njegov režim. On je zloupotrebom moći napravio državu za sebe i svoje, državu u kojoj su umesto vlade, Skupštine i pravosuđa odlučivali neformalni centri politike, mafije i biznisa“, navodi se u apelu.

Đukanovićeva autokratska tvrđava, kažu, opstala je i dve i po godine nakon što je njegova partija izgubila parlamentarne izbore 30. avgusta 2020. godine.

Na izborima 2. aprila, dodaje se, građani i građanke Crne Gore imaju šansu da mirno okončaju jednu naopaku eru i izaberu novog predsjednika, koji ni po čemu ne liči na lidera DPS-a.

”Drugi krug predsedničkih izbora zato nema običan partijski već ogroman, istorijski značaj. Pobeda Jakova Milatovića i poraz Mila Đukanovića treba da označe konačni kraj najdugovečnijeg hibridnog režima u ovom delu sveta, njegove naopake ideologije laži, pljačke i podela. Glas za novog predsednika je glas za sve nas, za naše najbliže, za one koji tek dolaze, za Crnu Goru svih nas,” navodi se u apelu naslovljenom “Svi za Jakova, svi za Crnu Goru”.

Potpisnici zaključuju da izbor nikada nije bio lakši i da se bira između prošlosti i budućnosti, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.