U trendu

Grupa iz Lime: Venecuelanska kriza preti medjunarodnoj bezbednosti

Grupa iz Lime sastavljena od desetak latinoameričkih zemalja i Kanade pozvala je danas medjunarodnu zajednicu da uloži veliki napor da se organizuju izbori u Venecueli čija kriza preti „bezbednosti“ sveta.  

„Dok se sprovodi diktatura u Venecueli sve naše demokratije su oslabljene na neki način. Situacija kroz koju Venecuela prolazi preti regionalnom miru i bezbednosti i ugrožava i medjunarodnu bezbednost“, rekao je argentinski šef diplomatije Horhe Fauri na otvaranju skupa u Buenos Ajresu.

On je rekao da je potreban „veliki napor“ da se ponovo uspostavi demokratski poredak u Venecueli kroz sazivanje izbora u toj zemlji.

Grupa iz Lime osnovana je 2017. godine da traži izlaz iz krize u Venecueli, zemlje sa najvećim  rezervama nafte na svetu. Ta grupa nije priznala drugi mandat socijalističkog predsednika Nikolasa Madura počet 10. januara. 

Pedesetak zemalja medju kojima su SAD i Kanada priznali su opozicionara Huana Gvaida kao prelaznog predsednika Venecuele i traže odlazak Madura.

Venecuela prolozi kroz duboku političku i ekonomsku krizu. Više od četiri miliona Venecuelanaca napustilo je zemlju od 2015. godine, prema podacima UN bežeži od nestašica osnovnih proizvoda i lekova, što je dodatno otežano poslednjih dana stalnim prekidima struje zbog kvarova.

Peruanski ministar spoljnih poslova Nestor Popolicio zatražio je hitnu i konkretnu podršku medjunarodne zajednice zemljama koje prihvataju Venecuelance.

Peru gde ima 768.100 Venecuelanaca i Kolumbija gde ih je 1,3 miliona su zemlje regiona koje su prihvatile najveći broj migranata i izbeglica iz Venecuele. 

„Mi i dalje i uvek pozivamo na mirno rešenje krize (u Venecueli) koje treba da podstaknu sami Venecuelanci što je pre moguće. Kriza se pogoršava i zahteva hitno rešenje kroz verodostojne, transparentne, slobodne i pravične izbore“, dodao je peruanski ministar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.