U trendu

Grupa 'Vagner' traži od Moskve da čečenskim trupama preda svoje položaje kod Bahmuta

Vođa ruske paravojne grupe „Vagner“ tražio je danas od ruskog ministra odbrane da položaje u ukrajinskom gradu Bahmutu preda trupama čečenskog lidera Ramzana Kadirova i najavio da će ih uskoro napustiti protestujući zbog nestašice municije.

„Tražim od vas da izdate borbeno naređenje o prebacivanju, pre ponoći 10. maja, položaja grupe Vagnere jedinicama bataljona Ahmat na lokalitetu Bahmut i u okolini“, preneo je Jevgenij Prigožin iz pisma ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Šef „Vagnera“ je naveo da to traži „zbog dugotrajne nestašice municije“, optužujući Vojsku da mu je od oktobra prošle gdine dala samo 32 odsto tražene municije.

Prigožin je u subotu pretio da će sledeće nedelje povući svoje trupe iz grada Bahmuta, centra borbi na istoku Ukrajine, optuživši ruski Generalštab da mu je oduzeo municiju.

Čečenski lider Ramzan Kadirov je u petak uveče na Telegramu potvrdio da su njegovi borci spremni da preuzmu ruske položaje u Bahmutu, ako se „Vagner“ povuče.

„Naši borci su spremni da krenu napred i zauzmu grad. Trebalo bi im nekoliko sati“, rekao je Kadirov, napominjući da su se njegove trupe već borile uz trupe „Vagnera“ u ukrajinskim gradovima Popasna, Severodonjeck i Lisičansk koje je osvojila Rusija.

Prigožin je danas u zasebnoj poruci zahvalio Kadirovu zbog te ponude, uveravajući da će Bahmut koji se od prošlog leta odupire ruskim napadima, „nesumnjivo zauzeti“ čečenske trupe.

Šef „Vagnera“ već mesecima optužuje ruski Generalštab da njegovim ljudima ne daje dovoljno municije da bi im oduzeo pobedu kod Bahmuta koja bi zasenila sposobnost ruske regularne vojske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar