U trendu

Grupa zemlja EU podnela predlog za nove sankcije Iranu

BERLIN – Nemačka, Francuska, Danska, Španija, Italija i Češka podnele su predloge za nove sankcije Evropske unije Iranu zbog suzbijanja protesta zbog ženskih prava, objavio je danas nemački list Špigl, pozivajući se na izvore.

Kako se navodi u izveštaju lista, predložene sankcije ciljaju na 16 ljudi, organizacija i institucija koje su primarno odgovorne za suzbijanje protesta širom zemlje koji su izbili nakon smrti mlade žene u pritvoru, preneo je Rojters.

Oni koji predlažu sankcije imaju za cilj da ministri spoljnih poslova EU odluče o njima na sastanku 17. oktobra.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo dostupno za komentar, navodi britanska agencija.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok objavila je na Tviteru da je gušenje protesta „izraz čistog straha od obrazovanja i moći slobode“ i obećala sankcije.

„Takođe je teško podneti da su naše spoljnopolitičke opcije ograničene. Ali možemo da pojačamo njihov glas, da napravimo publicitet, podignemo optužbe i sankcije. I to radimo“, rekla je Berbok.

Antivladini protesti, koji su počeli posle sahrane 22-godišnje Mahse Amini 17. septembra u gradu Sakezu, prerasli su u najveće demonstracije protivljenja iranskim vlastima u poslednjih nekoliko godina. Grupa Iran ljudska prava sa sedištem u Norveškoj, saopštila je da je ubijeno više od 100 ljudi.

Iranske vlasti nisu dale broj poginulih u protestima, ali su navele u saopštenju da su mnoge pripadnike bezbednosnih snaga ubili „izgrednici i nasilnici koje podržavaju strani neprijatelji“.

Državna televizija je prošle nedelje izvestila da je 41 osoba poginula, uključujući pripadnike bezbednosnih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar