U trendu

Grusko: Zapad da prizna mirovnu ulogu Rusije

MOSKVA – Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško ocenio je da bi bilo dobro kada bi Zapad priznao mirovnu ulogu Rusije u rešavanju sukoba u Kazahstanu.

Gruško je, komentarišući izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da pomoć ODKB Kazahstanu „budi sećanja na situacije koje treba izbegavati“, za RIA Novosti rekao da je Borelj u pravu da treba izbegavati, kako je naveo, „situacije pružanja vojne pomoći kao što su humanitarno bombardovanje Jugoslavije, invazija na Irak, operacija u Libiji, pokušaji rasparčavanja Sirije“.

Gruško smatra da bi bilo dobro kada bi, konačno, Zapad prepoznao ono što je, prema njegovom mišljenju, očigledno – Rusija je zaustavljala sukobe i vraćala ih u tokove mirnog političkog rešavanja, prenosi RIA Novosti.

„Gde je ruski vojnik, tamo je mir“, rekao je Gruško.

On ocenjuje da je Borelj u svojoj izjavi „očigledno mislio na to da je potrebno sprečiti odluka o raspoređivanju vojne misije EU za obuku u Ukrajini“.

„Svakako, svaka pomoć režimu koji grubo i nekažnjeno krši obaveze za mirno rešavanje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba, mora biti odmah prekinuta“, istakao je Gruško.

Borelj je juče rekao da je EU spremna da pruži podršku u rešavanju krize u Kazahstanu i ocenio da je ruska vojna intervencija u Kazahstanu „vratila sećanja na situacije koje treba izbegavati“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar