U trendu

GS: Odluka o otkazivanju vežbe na Manjači doneta uz ručak

BANJALUKA – Odluka o odlaganju vojne vežbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije doneta je početkom septembra na radnom ručku ministra odbrane u Savetu ministara Sifeta Podžića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generala Senada Mašović i članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, piše banjalučki Glas Srpske.

Pozivajući se na neimenovani izvor upućen u dešavanja u Ministarstvu odbrane i Savetu ministara, Glas Srpske navodi da je radnom ručku u Varešu dogovarano pod kojim izgovorom će biti odložena vojna vežba, koja je trebalo da bude održana od 9. do 16. oktobra na Manjači.

Danijel Dragičević, šef kabineta srpskog člana Prededništva BiH Milorada Dodika, rekao je da Dodik nije bio ni pozvan na radni ručak.

„Koliko me sećanje služi, nismo ni dobili poziv za taj radni ručak, a ako je i stigao, srpski član Predsedništva BiH od stupanja na tu funkciju se drži prakse da ne prisustvuje takvim događajima i sijelima“, rekako je Dragičević.

Izvor Glasa Srpske kaže da na radnom ručku nisu bili ni zamenici ministra odbrane, ni zamenici načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH iz reda Srba i Hrvata.

Podžić je, prema istom izvoru, odluku o odlaganju vežbe doneo pod, kako se navodi, „prozaičnim i nesuvislim izgovorom pogoršane epidemiološke situacije i nedostatka finansijskih sredstava zbog neusvajanja budžeta BiH, ali ta njegova odluka je mimo zakona i Ustava BiH, jer za nju nije imao saglasnost Predsedništva BiH, osim usmene saglasnosti Komšića i Džaferovića koju je dobio na tajnom ručku“.

„Bošnjaci u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH nastojali su na sve moguće načine da odlože vežbu, jer im je smetalo to što je Vojska Srbije u kasarni na Manjači trebalo da prikaže svoje borbene mogućnosti i sposobnosti“, kaže izvor Glasa.

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija doneo je odluku o smeni ministra odbrane Sifeta Podžića zbog njegove samovoljne i protivustavne odluke o odgađanju vojne vežbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.