U trendu

Gutereš kritikovao SB UN zbog neuspeha da spreči rat u UKR

KIJEV – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da svetska organizacija čini sve što je u njenoj moći da omogući evakuaciju boraca i civila koji se nalaze u čeličani „Azovstalj“ u gradu Marijupolju.

„U ovom trenutku mogu samo da vam kažem da činimo sve što je u našoj moći da se to dogodi. Ne bih dalje da komentarišem, da ne bi potkopao tu mogućnost,“ poručio je Gutereš posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi agencija Rojters.

„Verujem, baš kao i mnogi rođaci onih ljudi koji su blokirani u Azovstalju, da ćemo generalni sekretar i ja postići uspešan rezultat,“ rekao je Zelenski.

Gutereš je kritikovao Savet bezbednosti UN zbog neuspeha da spreči ili okonča rat u Ukrajini.

„Da budem vrlo jasan: Savet bezbednosti nije učinio sve što je u njegovoj moći da spreči i okonča ovaj rat, a to je izvor velikog razočarenja, frustracije i besa. Ali muškarci i žene Ujedinjenih nacija su radili svaki dan za narod Ukrajine, rame uz rame, sa toliko hrabrih ukrajinskih organizacija,“ poručio je generalni sekretar UN, prenosi Bi-Bi-Si.

Poručio je da imao „intenzivne razgovore“ sa predsednikom Zelenskim kako bi evakuacija iz Marijupolja postala stvarnost.

Gutereš je još jednom ponovio da je ruski napad „kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i povelje UN.“

Dodao je da UN nastavljaju da teže ka potpunom prekidu vatre i da je pomoć u vidu hrane već stigla do više od dva miliona Ukrajinaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar