U trendu

Gutereš: Među poginulima najmanje 21 predstavnik UN

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da je najmanje 21 predstavnika Ujedinjenih nacija poginuo u avionu kompanije „Etiopijan erlajns“ koji se srušio u subotu nakon poletanja iz prestonice Etiopije.

Gutereš se obratio na današnjem sastanku Komisije za status žena, koji je počeo minutom ćutanja za 157 žrtava avionske nesreće, prenosi AP.

Generalni sekretar UN dodao je da je poginuo i nepoznat broj veoma bliskih saradnika UN.

„Globalna tragedija udarila je blizu kuće i Ujedinjene nacije su u žalosti“, poručio je Gutereš, prenosi AP.

Gutereš je dodao da je poginulo osoblje UN-a došlo iz najrazličitijih delova sveta i da su imali zajednički cilj da pomognu ljudima i svet učine boljim mestom za sve.

Nesreća se, inače, dogodila samo šest minuta pošto je avion uzleteo iz Adis Abebe, prestonice Etiopije. Iz aviokompanije kažu da je glavni pilot uputio poziv za pomoć, ali da su posle toga izgubili kontakt.

Stradali su državljani iz čak 35 zemalja, među njima i jedan Srbin.

Kenija je izgubila 32 državljanina, što je više od svih drugih zemalja.

Kanada, Etiopija, SAD, Kina, Italija, Francuska, Britanija, Egipat, Nemačka, Indija i Slovačka izgubile su četvoro ili više građana.

U međuvremenu, vlasti u Etopiji, Kini i Indoneziji prizemljili su sve avione tipa „Boing 737 Maks 8“, što je isti tip aviona koji se srušio u Etiopiji.

Crnu kutiju iz aviona koji se srušio pronašli su istražitelji na mestu nesreće, prenela je etiopijska državna televizija.

Istražitelji su naveli da je crna kutija znatno oštećena i da nisu sigurni kakve će podatke moći da „izvuku“ iz nje, preneo je AP, pozivajući se na zvaničnike avio kompanije.

Crna kutija trebalo bi da ukaže šta je bio mogući uzrok pada putničkog aviona koji se srušio nekoliko minuta nakon poletanja i u kome je poginulo svih 157 putnika i članova posade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.