Guteres: Napadi na zdravstvene objekte i osoblje u više od 20 zemalja

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je danas da je prošle godine bilo napada na bolnice, doktore, ambulante, ranjene i bolesne u najmanje 20 zemalja zahvaćenih sukobima.

Guteres je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da su u većini tih zemalja „slabi zdravstveni sistemi već bili na kritičnoj tački“ i da za većinu napada niko nije odgovarao.

„Ti napadi su dokaz šireg trenda: učesnici u sukobu tretiraju bolnice i zdravstvene ustanove kao mete, umesto da ih poštuju kao svetinje. To je protivno duhu Ženevskih konvencija, osnovnih principa medjunarodnog humanitarnog prava i elementarne ljudskosti“, rekao je generalni sekretar UN.

On je naveo da je organizacija Lekari za ljudska prava zabeležila više od 400 napada i više od 800 ubijenih zdravstvenih radnika u Siriji od početka konflikta 2013. godine, a da su se napadi na zdravstvene objekte i osoblje u Avganistanu gotovo udvostručili u 2016. godini, u poredjenju s 2015. godinom.

Generalni sekretar UN je kazao da se na terenu malo toga promenilo od usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN pre godinu dana, kojom se od svih strana u sukobima zahteva da zaštite medicinsko osoblje i objekte u kojima ono radi.

Guteres je rekao da je u vazdušnom napadu, svega nekoliko meseci po usvajanju te rezolucije, pogodjena bolnica u Jemenu, čiji je krov bio jasno obeležen, a njene koordinate poznate, i da je tada poginulo 15 osoba, od čega tri člana medicinskog osoblja.

On je apelovao na poštovanje te rezolucije i preporuka njegovog prethodnika Ban Ki Muna i na privodjenje pravdi odgovornih za napade na zdravstvene objekte i osoblje, što se takodje zahteva rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike