Gutereš ogorčen zbog napada u Libiji, pozvao na hitnu istragu

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ogorčen je zbog vazdušnog napada u Libiji u kojem je pogođen pritvorski centar i ubijeno desetine migranata i izbeglica, zbog čega je pozvao na hitnu nezavisnu istragu, izjavio je njegov portparol danas.

Gutereš je takođe primetio da su tačne koordinate pritvorskog centra za migrante dostavljene zaraćenim stranama, izjavio je portparol UN-a Stefani Dujaric, prenosi Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da se sastane iza zatvorenih vrata povodom Libije kasnije danas, potvrdile su diplomate agenciji.

Najmanje 44 osobe su poginule, a 130 je ranjeno u vazdušnom udaru na pritvorski centar za migrante u predgrađu Tripolija.

Izaslanik UN za Libiju Gasan Salame je osudio napad, za koji je rekao da „doseže nivo ratnog zločina“, a ovo je najveći broj žrtava nekog vazdušnog udara od kako su snage lojalne Halifi Haftaru pre tri meseca pokrenule ofanzivu za zauzimanje prestonice koja je pod kontrolom međunarodno priznate vlade, navodi agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike