U trendu

Gutereš pozvao svetske lidere: Hajde da radimo kao jedan

NJUJORK – Generalna debata 77. skupštine UN počela je danas obraćanjem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je poručio svetskim liderima da su države „zatvorene u ogromnoj globalnoj nefunkcionalosti“ i da nisu spremne da se suoče s vodećim izazovima koji prete budućnosti čovečanstva i sudbini planete.
„Naš je svet u opasnosti i paralizovan“, rekao je Gutereš u obraćanju svetskim liderima, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gutereš je kazao da ipak postoji nada, preneo je AP.

Ističući da su saradnja i dijalog jedini put napred, on je upozorio da nikakva sila ili grupa sama ne može da donese odluke.

„Hajde da radimo kao jedan, kao koalicija sveta, kao ujedinjene nacije“, pozvao je on lidere okupljene u ogromnoj sali Generalne skupštine.

Generalni sekretar UN je govorio o ratu u Ukrajini, povećanju broja sukoba u svetu, vanrednoj situaciji zbog klimatskih promena, teškoj finansijskoj situaciji u kojoj su zemlje u razvoju i nedavnim neuspesima u ostvarivanju ciljeva UN kao što je okočanje gladi i kvalitetno obrazovanje za svu decu.

On je upozorio na ono što je nazvao „šumom crvenih zastava“ oko novih tehnologija uprkos obećavajućim napretcima u lečenju bolesti i povezivanju ljudi.

Gutereš je rekao da su platforme društvenih medija zasnovane na modelu koji monetizuje bes i negativnost.

Veštačka inteligencija, kako je kazao, kompromituje integritet informacionih sistema, medija i zapravo, samu demokratiju.

Svetu nedostaje čak i početak „globalne arhitekture“ da se izbori sa talasima izazvanim ovim novim tehnologijama zbog „geopolitičkih tenzija“, naglasio je Gutereš.

On je pozvao bogate zemlje da oporezuju dodatne profite kompanija za fosilna goriva i da taj novac koriste za pomoć zemljama pogođenim klimatskom krizom i ljudima koji se bore sa porastom cena hrane i energije, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.