U trendu

Gutereš: Sve veći izazovi, a sve manje adekvatnih odgovora

MINHEN – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš kaže da se svet danas suočava sa globalnim izazovima koji postaju sve veči i kompleksniji, dok su odgovori na njih sve više fragmentovani i nedovoljni.

“Pandemija kovida je povečala razlike i podeljenost u svetu”, istakao je Gutereš na ovogodišnjem specijalnom izdanju Minhenske bezbednosne konferencije i dodao da je istovremeno borba za prava žena išla korak unazad, a diskriminacija i korupacija povečani na globalnom planu.

Gutereš je takođe naglasio da su i globalni ciljevi za održiv razvoj dovedeni pod znak pitanje.

“U 2021. treba da se vratimo na pravi put, a oporavljanje od pandemije treba da bude osnov toga”, kaže on i dodaje da vakcine protiv kovida treba da budu dostupne svima.

Zemlje treba da dele doze vakcina i da koriste KOVAKS mehanizam za sve, a treba da se udvostruči proizvodnja.

On je izrazio nadu da je G20 dobra platforma za to koja bi trebalo da napravi “emergency” mehanizam kako bi se ubrzao ceo proces proizvodnje vakcina i distribucije.

Takođe, dodao je da je spreman da organizuje ceo sistem OUN u sprovođenju tog procesa

Gutereš je naglasio i da je neophodno da se intenzivira rad na nultoj emisiji gasova do sredine veka 21. veka. Dodao je da u taj proces treba da budu uključene i sve organizacije, institucije, industrijski sektor.

Gutereš je naveo da geopolitičke tenzije treba da se rešavaju kroz diplomatiju i skrenuo je pažnju da su ‘dve največe ekonomije podelile svet na svim nivoima’.

“Svi gubimo od toga. U sajber prostoru takođe svuda su napadi. Digitalne tehnologije treba da budu koriščene za dobrobit i napredak, a ne u destruktivne svrhe”, kazao je Gutereš i pozvao na zaustavljanje globalnih sukoba.

Kako je kazao, vreme je da se redefiniše globalna vladavina i da se zajednički principi prilagode potrebama 21 veka.

“Cilj je da globalizacija bude fer i da se suočimo sa novim izazovima. Treba da ojačamo multilaterilazam, a ne da gradimo nove birokratije. Multilateralizam koji će da poštuje prava i obezbedi budućnost novim generacijama”, rekao je i dodao da je pre više od jednog veka Evropa bila multipolarna, ali nije bio multilateralni mehanizam vladanja, te da je rezultat bio Prvi svetski rat.
Sada je, ističe, vreme za solidarnost da bismo se suočili sa još večim globalnim izazovima.

“Ako vakcinišemo samo razvijene zemlje, a ostavimo ostatak sveta bez vakcine, virus će mutirati i moguće je da vačine ne budu efikasne, zato moramo da vakcinišemo svakoga bez obzira gde se nalazi i to je hitan zadatak”, zaključio je Gutereš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar