U trendu

Gutereš: UN ne prihvataju odluku o proterivanju zvaničnika

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je danas u razgovoru s etiopskom premijerom Abij Ahmedom da UN ne prihvataju odluku Adis Abebe o proterivanju sedam zvaničnika svetske organizacije, nakon što su proglašeni za “persone non grata”, saopštio je portparol UN.

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije odlučilo je juče da protera sedam visokih zvaničnika Ujedinjenih nacija zbog navodnog mešanja u unutrašnje poslove zemlje, prenosi Rojters.

Potez Adis Abebe je usledio nakon što je ranije izaslanik UN Martin Grifits izneo optužbe na račun vladine blokade oblasti Tigraj, gde se stanovništvo zbog toga nalazi na ivici humanitarne katastrofe, pošto su otežane isporuke medicinske opreme, hrane i goriva u taj, sukobima zahvaćeni region.

Među sedam nepoželjnih zvaničnika su i oni iz Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OĆA).

Zvaničnici UN su, prema saopštenju etiopskog ministarstva, proglašeni “personama non grata” i dat im je rok od 72 sata da napuste zemlju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je juče da je „šokiran“ informacijom da je Etiopija sedam visokih zvaničnika UN koji rade u toj zemlji proglasila za nepoželjne.

SAD su juče osudile proterivanje zvaničnika Ujedinjenih nacija iz Etiopije, a kako je saopštila novinarima sekretarka Bele kuće Džen Psaki, Vašington neće oklevati da primeni sankcije protiv onih koji ometaju humanitarne napore u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.