U trendu

Guverner Džakarte osudjen na zatvor zbog vredjanja islama

Hrišćanski guverner Džakarte osudjen je danas na dve godine zatvora zbog vredjana islama, a ta odluka suda dovodi u pitanje reputaciju Indonezije kao umerene islamske zemlje.

Sudija je pred sudom u Džakarti izjavio da je Basuki Čahaja Purnama, poznat kao Ahok, kriv za „bogohuljenje i osudjen na dve godine zatvora“, i naložio da se odmah pritvori.

Guvener koji je rekao da će se žaliti na presudu, odmah je odveden u zatvor u istočnom delu grada.

Ahok je u aprilu izgubio na izborima za novi guvernerski mandat. Na to mesto došao je 19. novembra 2014.

Ispred suda konzervativni muslimani pozdravili su presudu uz uzvike „Bog je veliki“ dok su guvernerove pristalice plakale i grlile jedni druge.

Preko društvenih mreža pojavile su se ubrzo slike kako su Ahoka koji je i dalje vrlo popularan u Džakarti, toplo dočekali zatvorski čuvari.

Poznat po otvorenom govoru Ahok je u septembru prošle godine izjavio da neki muslimanski teolozi pogrešno tumače jedan stih Korana prema kome muslimani mogu da biraju smo muslimanske vodje, što je izazvalo talas protesta u toj najbrojnijoj muslimanskoj zemlji na svetu.

Pod velikim pritiskom i brojnim pozivima za njegovo hapšnje, protiv guvernera je krajem prošle godine podignuta optužnica za bogohuljenje.

Ta afera uticala je na izbornu kampanju u kojoj se on kandidovao za novi mandat i mnogi su smatrali da je optužnica politički motivisana.

Sredinom aprila Ahok je na kraju izgubio od bivšeg ministra obrazovanja muslimana Aniesa Basvedana.

Ahok, prvi nemuslimanski guverner u više od pola veka i prvi koji potiče iz kineske manjine, preuzeo je dužnost 2014. pošto je njegov prethodnik Džoko Vidodo izabran za predsednika.

Uticajno mesto guvernera glavnog grada Indonezije od 10 miliona stanovnika smatra se odskočnom daskom za predsedničke izbore 2019.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.