U trendu

Guverner: Šteta koju je uragan Ijan napravio je istorijska

ORLANDO – Uragan Ijan uništio je poprečni presek Floride, zarobivši ljude u poplavljenim domovima, proterao pacijente iz staračkih domova i bolnica i uništio istorijsko pristanište na obali.

Skoro 2,7 miliona ljudi je izgubilo struju zbog kiše i porasta vode.

Poplavne vode porasle su do struka u blizini Orlanda, daleko u unutrašnjosti, dok je jedan od najjačih uragana koji je ikada pogodio Sjedinjene Države prešao poluostrvo brzinom, koja je u epicentru dostizala čak 665 kilometara na čas, prenosi AP.

„Uticaji ove oluje su istorijski i šteta koja je načinjena je istorijska“, rekao je guverner Floride Ron De Santis.

„Nikada nismo videli poplave poput ove. Nikada nismo videli olujni talas ove veličine“, izjavio je guverner, a preneo Rojters.

De Santis je rekao da je 28 helikoptera anhažovano za spasavanje iz vode, da je most do ostrva Sanibel ozbiljno oštečhen i neprohodan. Dve oblasne bolnice su evakuisane, a pacijenti premešteni na više mesto.

U Orlandu, stanovnici staračkog doma Avante evakuisani su, a bolničari su i izvlačili jednog po jednog na nosilima i invalidskim kolicima.

Na susednom ostrvu Palm u stambenom kompleksu Boldvin, automobili su bili potopljeni na parkingu.

Predsednik Džo Bajden je danas zvanično proglasio stanje katastrofe. Predstavnica Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama rekla je da agencija podržava napore u potrazi i spasavanju stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar