U trendu

Guverneru Džakarte dve godine zatvora zbog bogohuljenja

Guverner Džakarte, hrišćanske veroispovesti, osuđen je danas na dve godine zatvora na osnovu optužbi za bogohuljenje, šokantnom odlukom koja je izazvala zabrinutost zbog rastuće verske netoleracije u Indoneziji.

Radikalni islamisti su ispred suda u Džakarti slavili uzvikujući „Bog je veliki“ nakon što je sud doneo odluku da guverner Basuki Tdžahadza Purnama bude poslat u zatvor, što je iznenađujuće teška kazna nakon što su tužioci preporučili samo uslovnu kaznu, prenosi AFP.

Purnama je najavio da će se žaliti na današnju odluku.

On je prošle godine izveden pred sud zbog optužbi da je uvredio islam tokom kampanje za reizbor, u slučaju za koji kritičari kažu da je politički motivisan.

U Indoneziji je za bogohuljenje, inače, predviđena maksimalna zatvorska kazna u trajanju od pet godina, a današnja odluka je iznenađujuća jer sudije u toj zemlji obično slede preporuku tužilaštva u krivičnim slučajevima.

Tužilaštvo je prošlog meseca pozvalo sudije da Purnami odrede dvogodišnju uslovnu kaznu, uz mogućnost jednogodišnje robije ako tokom tog perioda počini prestup.

Sudski proces protiv guvernera, poznatog po nadimku Ahok, počeo je nakon niza velikih uličnih protesta u prestonici Indonezije protiv njega, u kojima su učestovovale stotine hiljada ljudi.

Njegova nekada nedostižna popularnost opala je u jeku kontroverzi, pa je on prošlog meseca izgubio na izborima za guvernera Džakarte od muslimanskog protivkandidata, što je probudilo strahove da bi uticajni radikalni islamisti mogli da ugroze indonežanski umereni islam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.